Ce facem în weekend?
Recomandări de la corespondenții Radio România Actualități.
![Ce facem în weekend?](https://www.romania-actualitati.ro/img.php?u=https%3A%2F%2Fwww.romania-actualitati.ro%2Fuploads%2Fmodules%2Fnews%2F0%2F2025%2F2%2F8%2F205815%2F173901577324adba14.jpeg&w=960&h=540&c=1)
Articol de Ruxandra Iorgu, 08 Februarie 2025, 13:52
Timișoara: Proiecții de filme și turul ghidat gratuit "Timișoara Otomană"
"Best of Transilvania Mountain Festival 2024 " care are loc la cinema Timiș, în zilele de 8 și 9 februarie, îi va face părtași pe iubitorii de aventură la frumusețea lumii, la curajul și perseverența unor oameni. Evenimentul este o retrospectivă a celor mai captivante povești din lumea montaniarzilor, transpuse în filme artistice și documentare. Este vorba despre aventuri ale practicanților de escaladă, alpinism, zbor cu parapanta și mountain bike sau simple drumeții montane, toate cu farmecul și riscul lor.
Proiecțiile încep sâmbătă după-amiază, de la ora 16.00, cu un maraton de scurt-metraje.
De la ora 18.00, spectatorii vor cuceri vârful Karakorum într-o poveste relatată de un alpinist catalan și tatăl său de 70 de ani, care au încercat o ascensiune pe ruta "Turul fără nume". Seara se încheie cu documentarul “Of a Life Time”, o producție a regizorului francez Jerome Tanon, o celebrare a aventurii și a predării ștafetei către generația următoare, având ca fundal uimitoarea Antarctica. Proiecția va fi urmată de o discuție despre pasiune și depășirea limitelor, cu alpiniști și oameni de cultură.
Duminică, timișorenii au parte de filme despre Campionatele Europene de Mountain Bike din Carpați, un road trip autentic de 5000 de kilometri prin Patagonia și o călătorie de escaladă pe coasetele stâncoase ale Canadei.
"Timișoara Otomană"
O altă propunere interesantă de petrecere a timpului liber în orașul de pe Bega este turul gratuit "Timișoara Otomană" alături de ghidul Ilie Rădoi. Timp de 164 de ani, Timișoara a fost parte a Imperiului Otoman, iar aici încă se păstrează urme ale acelei perioade. Ghidul are pregătite povești cu parfum oriental, pe un traseu ce cuprinde Castelul Medieval, Moscheea, Baia turcească și Bazarul.
Spectacolul "Caravaggio" are ultima reprezentare din această stagiune, la Teatrul Maghiar, care vine să completeze expoziția de la Muzeul de Artă, dedicată pictorului italian. (Alina Bujancă)
Brașov: Competiții sportive pe pârtiile din Poiană și expoziție inedită de măști africane
Pe pârtiile din Poiana Brașov se dă startul concursurilor naționale și internaționale de schi, însă cele mai importante sunt Cupa Teleferic (care a ajuns la cea de-a VII-a ediție) și Campionatul național de schi alpinism.
Pe partea stângă a pârtiei Lupului superior are loc, sâmbătă dimineață, cupa STSHI, iar de la ora 16.30, pe pârtia Drumul Roșu, va avea loc cupa Redbull.
In localitatea Prejmer are loc cea de-a doua etapă a "Hot Lap Competition" (competiție de motorsport) care a început în luna noiembrie și pe care concurenții o vor parcurge în sens invers. Si-au anunțat prezența 55 de piloți profesioniști și amatori.
O expoziție inedită de măști africane și asiatice își va deschide porțile într-un loc inedit: Biserica fortificată din Cincu. Evenimentul marchează o îmbinare spectaculoasă între tradiții locale, precum fuga lolelor, și arta contemporană internațională. Expoziția este organizată în parteneriat cu Muzeul Național Brukenthal și cu Institutul de Studii Africane al Universității din București.
Expoziția va fi deschisă publicului până pe data de 1 iulie. (Adrian Cârneciu)
Suceava : Cupa Serbările Zăpezii la Vatra Dornei
La Vatra Dornei a început Cupa Serbările Zăpezii pe pârtia Veverița. Concursul se desfășoară pe categorii de vârstă. Cel mai tânăr participant înscris în cursă are 6 ani, iar cel mai în vârstă are 69 de ani.
In cadrul concursului s-a desfășurat o manșă de slalom uriaș pentru schi alpin și una de slalom uriaș pentru snowboard, respectându-se particularitățile de vârstă și abilitățile tehnice ale participanților.
După festivitatea de premiere va avea loc și un after party pe pârtie, cu jocuri de lumini și muzică.
Participarea este gratuită , iar numărul maxim de participanți este de 200. (Mihaela Buculei)
Cluj: 24 dintre artefactele dacice, expuse la Muzeul Național de Istorie al Transilvaniei
24 dintre cele peste 600 de piese care au fost expuse în Olanda vor fi pregătite pentru a fi expuse în Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei din Cluj Napoca. Vizitatorii vor avea ocazia să admire: două diademe de aur din tezaurul de la Șărmășag (din perioada târzie a Epocii Bronzului), o brățară și elemente din colier de aur din tezaurul de la Boarța (din perioada Hallstatt) și trei fibule de argint din tezaurul de la Cojocna (din perioada La Tene), unelte de bijutier și tipare din atelierul de prelucrare a bijuteriilor de la Pecica (din perioada La Tene). Există și un deosebit inel de logodnă din aur descoperit la Cristești, în perioada romană.
O expoziție fabuloasă care își așteaptă vizitatorii este cea pieselor din tezaure care au aparținut unor șefi barbari care au stăpânit vremelnic aceste teritorii. Unele dintre piese au fost împrumutate de la muzee din Viena și Budapesta. (Claudiu Pădurean)
Vâlcea: Winter Run Buridava la Ocnele Mari
La Ocnele Mari se desfășoară Winter Run Buridava, care, pe lângă componenta sportivă, are și rolul de a promova zona turistică.
"Ne aflăm la opta ediție. S-au înscris în jur de 400 de participanți. De câteva spătămâni am marcat traseele, avem un traseu de 6 kilometri, denumit traseul Cetate și un traseu de 20 de kilometri, numit Evantai. Ambele trasee de alergare trec prin tot felul de peisaje mirifice, de exemplu, cel puțin Evantai, o să se vadă Râpa Evantai. Așa că cei care aleargă, s-ar putea să se oprească să aibă și un punct de belvedere. Traseele sunt marcate, semnalizate atât prin benzi cât și prin marcaj pe copaci sau pe alte materiale.... Ineditul evenimentului nostru este că se va alerga și în salină. Se pornește de la o tură și se poate ajunge până la șase ture, asta însemnând 4500 de metri. La eveniment sunt așteptați inclusiv copiii, drept pentru care la crosul salinei și la cursa de orientare sunt înscriși destul de mulți copii și tineri. Merită menționat că la cursurile de alergat este un domn care participă de câțiva ani cu drapelul României”, a precizat pentru RRA Andreea Popescu, unul dintre organizatori.
Participanții au fost informați în legătură cu temperaturile scăzute din timpul zilei, au primit recomandări să se echipeze corespunzător, iar la sosire vor fi recompensați cu vin cald și gogoși.
"Ocnele Mari este o stațiune de interes turistic, ar trebui promovată și mai mult, pentru că are niște frumuseți aparte, O să menționez Râpa Evantai, pentru că multă lume din județ nu o cunoaște. Aceasta este una dintre cele mai spectaculoase părți ale acestui traseu de alergare... Cine va alerga acum ar trebui să revină să vadă cum este primăvara”, a mai spus Andreea Popescu.
Cei interesați se pot înscrie inclusiv în ziua cursei. (Ana Maria Cârstea)