Ce facem în weekend?
Recomandări de la corespondenții Radio România Actualități
Articol de Ruxandra Iorgu, 25 Ianuarie 2025, 12:05
Vâlcea: Drumeții la cascada Lotrișor
Mănăstirile Cozia, Turnu, Ostrov sau Stânișoara sunt principalele atracții ale zonei, care îi fac pe turiști să aleagă stațiunea Călimănești tot timpul anului.
"Turiștii se pot bucura de oaze de liniște,ape termale și peisaje de iarnă de poveste. Temperaturile ridicate din această perioadă favorizează fluxul turistic, iar Călimănești Căciulata are o ofertă bogată privind agrementul, relaxarea, petrecerea timpului liber prin: mănăstirile foarte frumoase care pot fi vizitate, Parcul Național Cozia care este foarte aproape de stațiune, drumețiile care se pot face acolo în zonă. Menționăm si gastronomia locală, prin mâncarea tradițională oltenească”, a precizat, pentru RRA, Monica Gheorghiu, coodonatorul Centrului de informare și promovare turistică .
Administratorul ariei protejate din Parcul Național Cozia, Pavel Prundurel, a invitat turiștii să viziteze cascada Lotrișor din Munții Căpățânii, una dintre atracțiile cele mai apreciate din zonă.
“Obiectivul este destul de cunoscut și vizitat de turiști. Se află aproape de vărsarea râului Lotrișor în râul Olt. E o zonă interesantă din punct de vedere peisagistic, cu locuri de belvedere, cu stâncării, cu păduri spectaculoase, cu arbori colosali. Am făcut o serie de amenajări de bănci și măsuțe pentru turiști pentru ca aceștia să se simtă bine. Toate se află pe lângă râul minunat care se numește Lotrișorul de Narățu”.
Cascada Lotrișor se află la 5 kilometri de sstațiunea Călimănești, iar apa cade de la o înălțime de 30 de metri ceea ce îi conferă o frumusețe aparte. (Ana Maria Cârstea)
Sibiu : Sărbătoarea Lolelor, la Agnita
Duminică are loc Sărbătoarea Lolelor, obicei atestat încă din secolul al XVII-lea și strâns legat de un ritual al breslelor meșteșugărești, care avea loc la fiecare început de an, respectiv predarea lăzii de breaslă de la vechiul la noul staroste. Lolele sunt personaje îmbrăcate în negru, cu măști pictate, bice și talăngi care aveau rolul de a păzi această procesiune. Cu zgomotul pe care îl produc, lolele alungă iarna și spiritele rele. Există și o legendă a locului care spune că pe vremea când turcii au asediat Cetatea Agnitei, o femeie pe nume Ursula a ieșit din cetate îmbrăcată în negru, făcând mult zgomot cu talăngi și pocnind din bici, iar turcii speriați de această arătare au luat-o la fugă. In amintirea ei, lolele se îmbracă la fel. Costumul lor este unul foarte elaborat, din fâșii de stofă neagră cusute ca niște solzi pe pânză albă. Iși acoperă fața cu măști, încadrate de blană de vulpe sau de iepure, au o coadă împletită din cânepă legată cu fundă roșie care le cade pe spate, poartă talăngi la brâu și un bici în mână cu care fac mult zgomot.
Parada începe duminică dimineață, la ora 10.00, pe strada Principală din localitate. Se anunță un număr record, de peste 300 de lole. In paradă sunt reprezentate cele mai importante bresle care activau în Agnita: breasla cizmarilor, care deschide parada și care a fost mereu cea mai puternică din oraș, apoi breasla croitorilor, a blănarilor și a dogarilor, fiecare cu steagurile și simbolurile lor aparte.
Din paradă făceau parte doar sașii din Agnita, însă la începutul anilor 90 când aceștia au emigrat în Germania, obiceiul s-a pierdut și a reînviat în 2007.
Acum, obiceiul este dus mai departe de românii din localitate și an de an din ce în ce mai mulți se îmbracă în lole. (Carmen Vulcan)
Timiș: "Luminile lui Caravaggio"
Expoziția "Luminile lui Caravaggio. Inceputul modernității în pictura europeană, capodopere din colecția Roberto Longhi " deschisă la Muzeul Național de Artă din Timișoara în luna noiembrie a anului trecut continuă să atragă ca un magnet un public extreme de divers, de toate vârstele și din toate mediile sociale.
In cadrul acestui eveniment sunt expuse 43 de opere, însă este vorba de o singură capodoperă semnată de Caravaggio: “Băiat mușcat de șopârlă" datată 1597. Este pentru prima dată când o pictură originală este expusă la noi în țară.
Pe simeze, vizitatorii vor ava ocazia să descopere lucrări semnate de Juseppe Ribera, Mattia Preti, Gian Battista Caracciolo sau Gerrit van Honthorst. Tablourile sunt prezentate într-o lumină care oferă vizitatorilor o experiență imersivă într-un concept baroc. Expoziția beneficiază și de facilități pentru nevăzători și se organizează eveniemente de educație muzeală pentru elevi, care își pot programa vizite gratuite alături de dascăli.
Expoziția va fi deschisă până la sfârșitul lunii februarie. (Alina Bujancă)
Galați: Invitații la "Nuntă la Roma" și "Acasă la tata"
Expoziția de lucrări plastice este deschisă la Casa Artelor din centrul orașului, un imobil istoric reabilitat recent de Primăria Galați. Pe simeze se află expoziția de artă vizuală "Acest spațiu nu există", semnată de artista Andreea Gabriela Tudor. Accesul la expoziție este gratuit.
De asemenea, publicul este invitat sâmbătă seara, de la ora 19.00, la Teatrul din Buzunar, prima companie de teatru independentă din oraș care aduce pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor comedia "Nuntă la Roma", în regia lui Sorin Misirianțu.
La Teatrul Dramatic de Stat "Fanny Tardini", tot de la ora 19.00, este oferită publicului piesa "Acasă la tata" după textul și în regia lui Mimi Brănescu, o poveste despre copilărie și părinți, despre maturitate și maturizare. (Maria Măndiță)
Cluj: Snowboarding, săniuș sau drumeții cu sănii trase de cai
Mărișel și Muntele Băișorii sunt două dintre domeniile schiabile amenajate din bani europeni.
Stațiunea Muntele Băișorii este cea mai veche stațiune din județ, dispune de o pârtie dată în folosință în perioada comunistă și un domeniu schiabil din zona Bâsca, cu pârtii cu grade diferite de dificultate. Există și posibilitatea de a practica și alte sporturi de iarnă precum snoowboardingul, săniușul sau drumeții cu sănii trase de cai prin pădure.
La Mărișel există trei pârtii de schi de dificultăți diferite, tunuri de zăpadă și o pârtie de sanie amenajată de primărie. De asemenea, turiștii se pot bucura și de patinoarul artificial amenajat în zona Crucii Iancului dinspre stațiunea Beliș- Fântânele.
Seara, turișii sunt invitați să participe la lecții de astronomie oferite de Paul Dolea, cercetător de la Universitatea Tehnică din Cluj Napoca și organizate la Observatorul Astronomic din Mărișel. (Claudiu Pădurean)
București: Expoziție și licitație de cărți vechi
La Palatul Cesianu Racoviță sunt sărbătoriți 166 de ani de la Unirea Principatelor Române cu o expoziție de cărți vechi și rare, precum "Mineiul lunii octombrie" (tipărit de Calinic Râmnicul la Râmnicu Vâlcea, în 1862) si “Octoihul cel Mare" (realizat în aceeași tipografie, trei ani mai târziu). Ambele cărți datează din vremea lui Al. Ioan Cuza.
Selecția de expoziție și licitație cuprinde și cărți românești importante mai vechi ce marchează acest moment festiv, precum “Octoihul” lui Constantin Brâncoveanu (din anul 1700), dar și prima publicare a celebrei opere a lui Dimitrie Cantemir -“Descrierea Moldavei" din 1767 -1770, precum și "Evanghelia" publicată la Ierusalim în 1801. Este ferecată cu legătură de argint, fiind un exemplar deosebit, după cum a menționat pentru Radio România reprezentantul Casei de licitații Artmark, Anca Bejan.
Și aceste mici expoziții sunt cu intrare liberă, iar oaspeții pot avea parte și de tururi ghidate de adviserii de la Artmark.
De asemenea, se află expuse una dintre cele patru fotografii făcute marelui poet, Mihai Eminescu, și două fotografii cu Constantin Brâncuși. (Mihaela Helmis)
Bistrița Năsăud: Centru de antrenament în Munții Rodnei
Centrul de antrenament "Rotunda Gate" a fost amenajat de Kiss Atilla, campion mondial la atelaj canin tras de șase câini.
"In 2016 am fost în Austria la un concurs european unde era totul amenajat pe un lac, într-un loc foarte mic. Noi avem munții aceștia plini de zăpadă, cum să nu încep și eu? Hai să facem nu numai pentru atelaje canine un centru de antrenament, ci și pentru schi fond. Deocamdata sunt 14 kilometri deschiși. Este un vis al meu devenit realitate. Pentru a inaugura, am zis să facem un concurs, care să fie foarte aproape de nivel mondial", a spus Kiss Atilla.
Sâmbătă, începând cu ora 12.00, vor lua startul 16 echipaje înscrise în concurs, majoritatea din România. Ceilalți concurenți provin din Republica Moldova, Slovacia și Polonia.
Manșa a doua va avea loc duminică.
Cât timp concurenții vor parcurge traseul, părinții și copii se vor delecta pe derdelușul de 200 de metri pe cei zece colaci puși la dispoziție de organizatori.
Seara va fi organizată o petrecere a concurenților, unde turiștii pot afla lucruri inedite despre metodele de antrenament sau despre câinii care trag la atelaje.
La Pasul Rotunda se poate ajunge pe DN 17d pe ruta Rodna - Șanț - Valea Mare, de recomandat cu mașini care au tracțiune integrală. (Cristiana Sabău)