Carnavalul de la Veneţia, afectat de criză şi ger
Deşi programul cultural al Carnavalului de la Veneţia din acest an conţine şi mai multe noutăţi atractive, lumea nu s-a îmbulzit la deschiderea vestitului eveniment. Motivele? Poate frigul, poate criza.
Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 13 Februarie 2012, 11:36
Porţile Carnavalului de la Veneţia s-au deschis sâmbătă seara, însă startul oficial s-a dat duminică, la miezul zilei, cu tradiţionalul ”Zbor al Îngerului”.
Din cauza vântului puternic şi a gheţei, tânăra veneţiană Giulia Salero, câştigătoarea din 2011 a conscursului Mariilor, a avut dificultăţi la coborârea din Turnul Campanille pe cablu spre scena amplasată în Piazza San Marco.
Au fost cinci minute de tăcere în care animatorii nu ştiau ce să comenteze.
Practic fără acest tradiţional ”zbor” Carnavalul nu se deschide.
În cele din urmă tânăra a reuşit să coboare din turn.
Numărul participanţilor din prima zi la Carnval este extrem de mic comparativ cu ediţiile trecute - 30.000 de persoane, în vreme ce în 2011 la deschiderea evenimentului s-a înregistrat un flux de 160.000 de turişti.
Pe lângă parade de măşti şi costume, spectacole de teatru de stradă, acrobaţii, jocuri de divertisment, concerte şi tradiţionalul Bal mascat de la Palatul Dogilor, programul Carnavalului propune în acest an o sărbătoare a celor care sunt singuri.
Luni seara, una a îndrăgostilor, marţi seară, 14 februarie, o replică la Zborul Îngerului, duminică, 19 februarie, Zborul Acvilei, protagonistul fiind un sportiv de această dată şi ridicarea drapelului Republicii Italiene, marţi, 21 februarie, la apus, pe Turnul Campanille.
"Viaţa înseamnă teatru. Toţi cu mască” este motto-ul Carnavalului de la Venezia ediţia 2012.
Invitaţia organizatorilor către turişti este aceea nu numai de a privi, ci de a participa, de a trăi şi simţi atmosfera de Carnaval.
Muzică balcanică de Dimitrie Cantemir la Carnaval
România este invitată de onoare la Carnaval pentru a doua oară.
Institutul român de cultură şi cercetare umanistică de la Venezia oferă publicului pe scena pretigiosului Teatru La Fenice Festivalul de muzică balcanică ”Dimitrie Cantemir” cu patru mari concerte.
Jordi Savall şi grupul spaniol Hesperion XXI, formaţia Marâghî din Italia, grupul Bezmâră din Turcia şi Antonn Pann din România, care va cânta în această seară.
La cele trei concerte de până acum sălile au fost super aglomerate.
”Este o onoare pentru noi de a fi aici, la Carnavalul din Venezia. Este un privilegiu mai ales a prezenta muzica lui Cantemir prin intermediul acestui proiect. Eu am o mare admiraţie faţă de Cantemir şi sunt mulţumit că reuşim prin muzica noastră să contribuim la promovarea acestui mare maestru român", a declarat pentru Radio România Jordi Saval.
"Este o muzică foarte frumoasă. Prin această componentă a grupului care adună cântăreţi din mai multe ţări, muzica ia o dimensiune simbolica asemantoare astăzi unui manifest pentru pace, pentru dialogul intercultural. Acesta este un tip de muzica mai putin cunoscut, dar care acum incepe sa fie descoperit de publicul larg” a mai adăugat Jordi Saval.
Ţara noastră participă pentru primă dată şi la Carnavalul internaţional al Copiilor alături de alte şapte ţări: Australia, Germnaia, Marea Britanie, Statele Unite, Belgia şi Olanda.
Directorul traditionalului eveniment Davide Rampello , este dispus să ofere această posibilitate chiar şi anul viitor ţării noastre.
”Este o onoare şi o mare plăcere de a va avea ca invitaţi. Serile acestea au fost trei concerte frumoase la Teatrul La Fenice, iar muzica voastră este cu adevarat deosebită. Sper ca şi anul viitor să existe posibilitatea de a prezenta nu numai concert de muzică, dar şi spectacole de teatru sau alte activităţi artistice” a declarat Davide Rampello pentru Radio România.