Carnavalul de la Berna începe astăzi
Sărbătoarea începe printr-o bătaie puternică la tobe şi astfel ursul din Berna, simbolul oraşului, se trezeşte din hibernare.
Articol de RADOR, 02 Martie 2017, 08:29
Joi, 2 martie, începe Carnavalul de la Berna. Acesta este unul din cele mai mari manifestări de acest gen din Elveţia, care, timp de trei zile, atrage în capitala elveţiană numeroşi oaspeţi şi participanţi.
În ultimii ani, la carnaval au participat peste 50.000 de persoane. Conform documentelor istorice, primul astfel de carnaval a avut loc la Berna încă în secolul al XV-lea, însă, în timp, obiceiul organizării lui a fost uitat.
Renaşterea Carnavalului de la Berna şi tradiţia desfăşurării lui anuale a început abia în anul 1982. În scurt timp, acesta a căpătat propriile tradiţii şi a devenit un eveniment popular nu doar pentru oraş, ci şi pentru întreaga ţară.
Sărbătoarea începe printr-o bătaie puternică la tobe (Ychüblete) şi o cântare la trompetă şi astfel ursul din Berna (simbolul carnavalului şi al oraşului), care se află închis într-un turn, se trezeşte din hibernare. Din turn el este eliberat în mulţimea de oameni, fiind primul care salută invitaţii şi participanţii la carnaval.
După deschiderea oficială a carnavalului, oamenii îmbrăcaţi în costume şi muzicanţii locali ies pe străzile oraşului istoric şi încep să petreacă pe muzica ritmică sub arcadele din Berna. Toată această mulţime zgomotoasă şi pestriţă este întâmpinată de spectatori cu strigăte entuziaste şi ploaie de confetti.
A doua zi, centrul oraşul aparţine copiilor, pentru care sunt organizate o paradă şi o procesiune spectaculoasă, iar seara în Piaţa Ratzhäx au loc diferite concerte şi concursuri.
Cel mai important eveniment al carnavalului este parada de sâmbătă, când peste 50 de platforme mobile colorate se deplasează pe străzile oraşului acompaniate de orchestre, clowni, magicieni, urşi dresaţi şi personaje fantastice.
Carnavalul de la Berna se încheie cu o mare reprezentaţie de teatru şi un concert al orchestrelor şi ansamblurilor de muzică şi dans. Pe toată perioada desfăşurării carnavalului, oaspeţii şi participanţii sunt serviţi cu delicii culinare locale şi vin.