Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Carnaval Italian la Bucureşti

Carnavalul înseamnă tradiţie şi aduce o explozie de vitalitate, pentru că are şi o componentă antropologică, pe lângă cea culturală.

Carnaval Italian la Bucureşti
Carnaval Italian la Bucureşti. Foto: Iuliana Anghel

Articol de Iuliana Anghel, 11 Martie 2016, 12:26

Prin petrecerea de Carnaval, ajunsă la cea de-a patra ediţie, Institutul Italian de Cultură din Bucureşti ne-a invitat la Muzeul Ţăranului Român, pentru a redescoperi ceva din atmosfera magică a sărbătorilor care au animat, mai ales în luna februarie, oraşele din Peninsulă. În trecut, banchetul de final al acestor petreceri avea loc în preziua începutului Postului Paştelui, ca ultim festin înaintea perioadei de purificare fizică şi spirituală. De altfel, cuvântul “carnaval” derivă de la “carnem levare”, care în limba latină înseamnă “a renunţa la carne”. În Italia, splendoarea maximă a fost atinsă la Venezia, dar foarte cunoscute sunt şi serbările de la Viareggio, în regiunea Toscana, Castel Goffredo, în Lombardia, sau Acireale, în Sicilia.

Carnavalul înseamnă tradiţie şi aduce o explozie de vitalitate, pentru că are şi o componentă antropologică, pe lângă cea culturală. După spectacole susţinute în Italia şi alte ţări, artiştii Michele Cafaggi şi Maurizio Fabbri au venit acum şi în România, pentru un spectacol inedit de muzică şi pantomimă: din nişte instrumente stranii, au ieşit baloane uriaşe de săpun, care i-au învăluit pe spectatorii de toate vârstele. O tehnică dezvoltată de câţiva ani de Michele Cafaggi, încântat de întâlnirea cu publicul român. Din 1993 lucrează ca artist de stradă şi participă la numeroase festivaluri de teatru în Italia şi în străinătate.

“Eu lucrez fără cuvinte. Fie că mă aflu în Italia, China sau Japonia, am întotdeauna sentimentul că există ceva bun şi frumos care uneşte întreaga lume. Am început să studiez teatrul de stradă cand aveam 20 de ani. Într-o zi am văzut un spectacol de circ cu baloane de sapun, care mi-a plăcut foarte mult. Şi am decis să aleg această tehnică. Baloanele sunt spectaculoase şi, în acelaşi timp, simple, pentru că, până la urmă, înseamnă doar apă şi săpun. Formula magică este una chimică, deci ştiinta ne ajută mult. Cu cât formula secretă este mai bună, cu atât baloanele sunt mai mari. Magia se naşte din lucruri simple, cu ajutorul unui cerc de plastic sau de fier sau cu propriile mâini. Eu folosesc şi instrumente muzicale. Iar restul vine de la sine”, spune Michele Cafaggi.

Al doilea protagonist al spectacolului găzduit de Muzeul Ţăranului Român a fost Maurizio Fabbri, care, în 1990, a creat personajul Ciccio Clown. Şi-a împărţit cei 35 de ani de experienţă artistică între teatru, cinematografie, teatru de stradă, teatru pentru copii şi circ. A jucat în spectacole de teatru regizate de Luchino Visconti şi Franco Zeffirelli. În domeniul cinematografiei, a colaborat, printre alte nume mari din Peninsulă, cu Carlo Verdone şi Christian De Sica. A fost încântat de entuziasmul cu care românii au primit Ciccio Clown Show.

“M-am simţit foarte apropiat de public. Un public prietenos, care a recepţionat foarte bine mesajul simplu, de iubire şi afecţiune pe care am dorit să îl transmit. Am intrat încă de când eram copil în lumea teatrului, pe care am redescoperit-o în timpul studiilor universitare. Am lucrat timp de 8 ani la Teatro Stabile din Roma şi în alte teatre italiene, iar acum mă bucur că am ajuns şi la Bucureşti. Carnavalul este una dintre cele mai populare forme de cultură care există în lume, de aceea e uşor să fim înţelesi, iar spectacolele comice sunt printre cele mai vechi. Un clown ajunge să fie iubit de toată lumea, pentru că se exprimă într-un limbaj universal”, spune Maurizio Fabbri.

Întâlnirea cu carnavalul a devenit deja o tradiţie a Institutului Italian de Cultură din Bucureşti, spune directorul Ezio Peraro, care a venit la spectacol costumat în coşar, pentru a aduce noroc şi bucurie participanţilor.

“Un nou prilej de distracţie, bucurie şi multă vitalitate: de aceea am dorit să oferim din nou un spectacol demn de tradiţia italiană. Cred că ambii artişti au încântat publicul. De fiecare dată trebuie să avem imaginaţie, pentru că nu e atât de uşor să oferi ceva mai bun, mai ales dupa un succes precum cel din această seară”, ne-a declarat Ezio Peraro.

Toată lumea a fost răsfăţată şi cu dulciuri tradiţionale din diferite regiuni ale Italiei, care se gustă doar cu această ocazie. În Italia, ele diferă de la o regiune la alta şi chiar de la un oraş la altul. Cele mai cunoscute se numesc “chiacchiere”, în traducere “vorbe”, şi seamănă ca gust şi aspect cu minciunelele româneşti. Toate au fost pregătite la Institutul Italian de Cultură.

“Timp de două zile, am transformat institutul în laborator de cofetărie. Vă mărturisesc că eu am fost cofetarul-şef, şi mi-a făcut plăcere să ofer o lecţie de gastronomie carnevalescă celor care m-au ajutat”, a adăugat Ezio Peraro.

Unde mergem în weekend?
Life & Style 21 Decembrie 2024, 15:15

Unde mergem în weekend?

Recomandări de weekend de la corespondenții Radio România Actualități.

Unde mergem în weekend?
O nouă versiune a aplicaţiei Harta Reciclării
Life & Style 20 Decembrie 2024, 20:01

O nouă versiune a aplicaţiei Harta Reciclării

Au fost adăugate şi puncte de reutilizare.

O nouă versiune a aplicaţiei Harta Reciclării
35 de ani de când Timişoara a devenit primul oraş liber de comunism
Life & Style 20 Decembrie 2024, 18:24

35 de ani de când Timişoara a devenit primul oraş liber de comunism

S-au împlinit 35 de ani de când Timişoara a devenit primul oraş liber de comunism din România.

35 de ani de când Timişoara a devenit primul oraş liber de comunism
Domeniul Regal Săvârşin găzduieşte cea de-a doua ediţie a Târgului Regal de Crăciun
Life & Style 20 Decembrie 2024, 14:42

Domeniul Regal Săvârşin găzduieşte cea de-a doua ediţie a Târgului Regal de Crăciun

Domeniul Regal Săvârşin găzduieşte în aceste zile cea de-a doua ediţie a Târgului Regal de Crăciun.

Domeniul Regal Săvârşin găzduieşte cea de-a doua ediţie a Târgului Regal de Crăciun
Călătoriile pentru afaceri au fost principalul motiv al sejurului petrecut de jumătate din turiştii care au venit în România
Life & Style 19 Decembrie 2024, 17:25

Călătoriile pentru afaceri au fost principalul motiv al sejurului petrecut de jumătate din turiştii care au venit în România

Turiştii străini cazaţi în structurile de cazare din România au cheltuit, în medie, în primele nouă luni ale anului, 3.000...

Călătoriile pentru afaceri au fost principalul motiv al sejurului petrecut de jumătate din turiştii care au venit în România
Avertismente şi recomandări ale salvatorilor montani
Life & Style 18 Decembrie 2024, 19:13

Avertismente şi recomandări ale salvatorilor montani

După incidentele petrecute recent, salvatorii montani reamintesc celor care doresc să facă drumeţii la altitudini mari că...

Avertismente şi recomandări ale salvatorilor montani
Cei doi astronauţi rămaşi izolaţi pe Staţia Spaţială Internaţională vor mai rămâne acolo
Life & Style 18 Decembrie 2024, 16:37

Cei doi astronauţi rămaşi izolaţi pe Staţia Spaţială Internaţională vor mai rămâne acolo

NASA a comunicat că pentru doi astronauţi care au rămas izolaţi în spaţiu timp de mai multe luni s-a amânat din nou data...

Cei doi astronauţi rămaşi izolaţi pe Staţia Spaţială Internaţională vor mai rămâne acolo
Recomandări ale Centrului European al Consumatorilor din România
Life & Style 18 Decembrie 2024, 14:53

Recomandări ale Centrului European al Consumatorilor din România

Cei care şi-au planificat vacanţa în afara ţării şi vor pleca cu avionul în spaţiul Uniunii Europene trebuie să verifice...

Recomandări ale Centrului European al Consumatorilor din România