Bursa celor 100 de orașe de artă din toată lumea
FOTO: Până la 31 mai la Bologna, in partea de nord a Italiei, se desfășoară Bursa celor 100 de orașe de artă, eveniment ajuns la cea de-a 19-a ediție.
Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 29 Mai 2015, 20:04
100 de tour operatori veniți la Bologna din 36 de țări discută cu responsabili și potențiali turiști din toată lumea. În plus, vizitatorii Bursei pot asista la degustări de mâncăruri tradiționale, la lecții de gătit și la dezbateri și prezentări legate de turismul, cultura și istoria statelor participante. Orașele de artă "regine" prezentate de Italia în acest an sunt: Ravenna, Cagliari, Lecce, Perugia și Siena.
La ediția cu numărul 19 s-au prezentat și cinci noi țări: Australia, Brazilia, Irlanda, Malta și Slovenia, după cum a declarat pentru Radio România Actualități, Marco Pasi, președintele Asociației "Initiative turistice", unul dintre organizatorii acestui eveniment: "In primul rând numarul tour operatorilor prezenți la evenimentul nostru s-a amplificat datorită unor noi țări participante, cum ar fi Australia și Brazilia. Totodată pe lângă work shop-uri, avem si o serie de evenimente atat pentru potențialii turisti, cât și pentru cei care se ocupă de turism".
L-am întrebat pe Marco Pasi dacă orașele de artă suferă de pe urma crizei economice actuale prezentă în special în Europa? "Da. A fost o perioada destul de grea. Suntem deja in cel de al șaptelea an de criza. Toate orașele au fost afectate de acest fenomen, dar in ultimul an am constatat puternice semne de reînviere a turismului în orașele de artă. Am observat ca pana la urma acest turism in micile orase de arta, unde nici cazările sau alte costuri nu sunt atat de mari, dă rezultate tot mai bune" mi-a raspuns organizatorul.
Referitor la cum poate un oraș de artă să participe la această Bursa, Marco Pasi mi-a explicat că "în privinta tour operatorilor, a țarilor din care ei provin, se alege in functie de fluxurile de turisti, a piețelor mai interesante pentru Italia. Tarile europene sunt prezente la evenimentul nostru in proporție de 80%. In același timp oferim țarilor participante posibilitatea de a avea un stand in centrul orasului unde sa vina cu oferta lor turistică. De exemplu Croația si Spania sunt prezente inca de la primele editii ale acestui eveniment, deci de 19 ani.
Această Bursă a celor 100 de orașe de artă se desfășoară la Bologna, care este ușor de ajuns atat pe cale aeriană, cat și terestru. Bologna însă nu este un oraș de artă ca Roma sau Florența. "Trebuie să spunem că Bologna în ceea ce privește turismul in orașele de arta din Italia se afla in segmentul de mijloc, deci imediat dupa marile atracții, care sunt cele pe care le-ati enumerat Dvs, Roma și Florența" - îmi răspunde Marco Pasi, completând că "există un grup de orașii medii, cum ar fi Bologna, Verona, Padova Siena, care în ultimii ani au înregistrat un număr semnificativ de turiști. Bologna - prin tradiție - nu a fost o destinație turistică, însă a devenit în ultimii ani".
Marco Pasi mi-a mărturisit totodată că ar fi interesați să aibă printre statele participante și România cu orașe ca Sighișoara sau Sibiu.
Alte țări participante, pe lângă cele menționate anterior, sunt: Argentina, Austria, Belgia, Canada, China, Danemarca, Emiratele Arabe, Franța, Finlanda, Germania, Japonia, India, Israel, Lituania, Norvegia, Olanda, Polonia, Portugalia, Marea Britanie, Republica Cehă, Rusia, Slovacia, Elveția, Turcia, Ungaria și Statele Unite ale Americii.
Imagini din Florenţa, unul dintre "oraşele de artă" ale Europei. Foto: Elena Postelnicu.