Brazi puţini şi scumpi în Marea Britanie
Costul unui brad în Marea Britanie este aproape dublu faţă de cât era în 2009, iar acest lucru a fost cauzat în principal de numărul mic de copaci plantaţi în anii anteriori.
Articol de Dan Vasiliu, Radio România Cultural, 14 Decembrie 2011, 15:52
Brazi puţini, cerere mare. Cam aşa stau lucrurile în Marea Britanie înainte de Crăciun, iar comercianţii au profitat de acest lucru pentru a majora preţurile.
Anul acesta, costul unui brad în Marea Britanie este aproape dublu faţă de cât era în urmă cu doi ani, iar acest lucru a fost cauzat în principal de numărul mic de copaci plantaţi în anii anteriori, dar şi de faptul că unii producători s-au reorientat către alte culturi pentru a obţine fonduri de la Uniunea Europeană.
În Marea Britanie, un brad de Crăciun înalt cam de 1,80 metri costă în acest an 40 de lire sterline, cu cinci mai mult decât în 2010.
Un copac din specia Nordman, care este foarte apreciată de britanici pentru înălţimea brazilor, de peste 3,5 metri şi pentru faptul că acele nu se scutură, costa înaintea Crăciunului trecut în jur de 100 de lire sterline.
Anul acesta preţul ajunge aproape la 145 de lire.
Dacă se face însă o comparaţie cu stiuaţia din 2009, se poate constata că preţurile aproape s-au dublat.
Comercianţii susţin că aceste majorări au fost cauzate de cererea foarte mare şi de producţia scăzută de brazi, producătorii plantând un număr mai mic de copaci decât de obicei.
Reprezentantul unui centru de horticultură din Marea Britanie spune că acum opt ani nu exista o cerere foarte mare pentru brazii de calitate.
Ca urmare numărul copacilor plantaţi a fost foarte mic, iar acest lucru se simte în preţul de astăzi, a adăugat el.
Anul trecut, britanicii au cumpărat circa opt milioane de brazi din specia Nordman, cu două milioane mai mult decât în 2002, când copacii ar fi trebuit să fie plantaţi.
"Cel mai mare deficit de copaci din ultimele decenii"
Un alt producător care furnizează anual circa jumătate de milion de brazi pe piaţa britanică, Stockeld Farm, susţine că anul acesta se înregistrează cel mai mare deficit de copaci din ultimele decenii.
Managerul companiei pune acest lucru şi pe seama faptului că danezii, care se numără printre cei mai mari producători în domeniu, au renunţat să mai planteze brazi şi s-au reorientat către alte culturi, pentru a primi fonduri de la Uniunea Europeană.
Pe de altă parte, nici comercianţii nu par a fi dispuşi să renunte la preţ.
Ei argumentează că, după ce în anii trecuţi au fost nevoiţi să se mulţumească cu profituri foarte mici, acum, când piaţa le este favorabilă, doresc să obţină maximumul posibil - o situaţie care nu va apărea doar în Marea Britanie, avertizează Asociaţia britanică a producătorilor de brazi de Crăciun.
Potrivit reprezentanţilor acestei organizaţii, în Europa se vând anual circa 60 de milioane de copaci, însă numărul brazilor scoşi la vânzare este cu cel puţin cinci milioane mai mic anul acesta.