Avram Iancu, maraton pe Dunăre
Avram Marius Iancu, românul care a încercat să traverseze Canalul Mânecii, va face o cursă înot-maraton, de 10 ore, pe distanţa de 42 de km, pe traseul Gropeni-Brăila-Galaţi.
Articol de Maria Măndiţă, Galaţi, 20 Iunie 2015, 08:12
Duminică, românul Avram Marius Iancu va desfăşura un antrenament mai puţin obişnuit, în apele Dunării.
Este vorba despre o cursă înot-maraton, de 10 ore, pe o distanţă de 42 de km, pe traseul Gropeni-Brăila-Galaţi.
Antrenamentul constă în înotul, fără oprire, timp de 10 ore, perioadă în care înotătorul nu iese din apă, dar face pauze de hidratare cu sucuri energizante, din 30 în 30 de minute, ţinându-se de una din cele 3 şalupe care îl însoţesc pe tot parcursul cursei.
Bărbatul face, astfel, antrenamentul final înainte de a încerca, în luna august, să traverseze înot Canalul Mânecii.
Avram Marius Iancu, în vârstă de 39 de ani, bibliotecar la Biblioteca Municipală din Petroşani şi înotător amator, a mai avut, anul trecut, două tentative de traversare a Canalului Mânecii, iar de această dată speră să parcurgă întreaga distanţă, lucru care, dacă se va întâmpla, îi va aduce bărbatului titlul de primul român care a parcurs, înot, Canalul Mânecii.
Supranumit şi “Iadul de Gheaţă”, Canalul Mânecii oferă temerarilor condiţii extreme de dure de înot: o temperatură a apei de 13-18 grade Celsius, fapt care conduce la hipotermie, dar şi curenţi putenici care determină înotătorul să parcurgă, de fapt, între 40 şi 50 de kilometri, deşi distanţa dintre cele două maluri ale canalului este de 34 de km.
Asociaţia Channel Swimming (Anglia), entitatea care guvernează înotul în Canalul Mânecii, a stabilit un set de reguli pentru traversarea înot, una din condiţii fiind ca înotătorul să nu poarte costum de neopren.
Istoria traversării înot a Canalului Mânecii a început în 1815, când, unul din soldaţii francezi deportaţi în Anglia, Jean Salatti, nu a suportat gândul prizonieratului şi s-a aruncat în apă, iar după 30 de ore de agonie a atins ţărmul francez, devenind primul om care a traversat înot Canalul Mânecii.
Conform Asociaţiei Channel Swimming – Anglia, în ultimii 200 de ani au traversat Canalul Mânecii 1284 de persoane, dar nici unul nu este român.