Autorităţile atrag atenţia că locurile în care este depozitat mustul trebuie periodic aerisite
În timpul procesului de fermentaţie este emanat dioxid de carbon, un gaz periculos.
Articol de Marcela Petcu, 05 Octombrie 2024, 16:24
Locurile în care este depozitat mustul trebuie periodic aerisite, pentru că în timpul procesului de fermentaţie este emanat dioxid de carbon, un gaz extrem de periculos, atrag atenţia autorităţile. Cele mai multe tragedii au loc în pivniţele sau în spaţiile unde sunt aşezate butoaiele cu viitorul vin, care sunt slab ventilate. Pentru a evita asemenea situaţii, oamenii trebuie să respecte anumite reguli.
Reporter: Salvatorii atenţionează cetăţenii să fie prudenţi şi să evite intrarea în încăperile în care are loc procesul de fermentare a vinului, fără a asigura ventilarea prealabilă.
Purtătorul de cuvânt al ISU Giurgiu, Nicoleta Beianu: Pentru a evita cazurile de intoxicaţie cu dioxid de carbon acumulat în spaţii închise pe timpul fermentării mustului, ISU Giurgiu vă recomandă să nu puneţi mustul la fermentat în spaţii închise. Nu intraţi în încăperile în care fierbe vinul, fără a asigura o ventilaţie corespunzătoare. Anunţaţi pe cineva că veţi intra într-o astfel de încăpere.
Salvatorii avertizează că dioxidul de carbon emanat în urma procesului de fermentare este o substanţă toxică, fără miros sau culoare. De aceea, oamenii sunt rugaţi să controleze concentraţia oxigenului din încăperea unde fermentează vinul.
Nicoleta Beianu: Verificaţi concentraţia de oxigen din încăperea în care intraţi prin aprinderea unei lumânări. În cazul în care se va stinge, înseamnă că nu există suficient oxigen.
Dioxidul de carbon face victime anual, iar cele mai multe tragedii au loc în spaţii închise, cum ar fi beciurile gospodăriilor ori camerele neventilate corespunzător.