Australia, "cea mai fericită ţară"
Într-un clasament al statelor lumii cu cel mai înalt standard de viaţă, Australia este cel mai bun loc de trăit în acest moment pentru că aici, criza economică a afectat cel mai puţin viaţa de zi cu zi.
Articol de Ionuţ Dragu, 23 Mai 2012, 10:01
Cel mai bine le merge în prezent australienilor, constată analişti ai Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD), într-un clasament al ţărilor cu cel mai înalt standard de viaţă (Better Life Index).
În acest clasament Australia s-a clasat pe primul loc, potrivit publicaţiei The Wall Street Journal.
Acest lucru se datorează în pricipal pentru faptul că Australia a fost într-o mai mică măsură afectată de criza financiară mondială.
Populaţia din cel de-al cincilea continent nu suferă în prezent de lipsa locurilor de muncă, potrivit evaluărilor efectuate în luna aprilie.
Rata şomajului aici se situează în jurul a 4,9 procente, în condiţiile în care în Europa şomajul se ridică la 10,9%, iar în SUA la 8,1%.
În plus, Australia înregistrează în prezent un boom economic, alimentat de creşterea cererii la minereul de fier şi cărbune, în care abundă această ţară, menţionează experţii OECD.
Calitatea vieţii de pe cel de-al cincilea continent ar putea fi motiv de invidie pentru restul lumii.
Astfel, 85% dintre australienii chestionaţi şi-au evaluat starea lor de sănătate ca fiind excelentă.
De asemenea, australienii dispun de suficient timp liber pentru a acorda o atenţie cuvenită familiei.
Mai mult, potrivit statisticilor, în medie, un bărbat australian îşi dedică trei ore pe zi copiilor şi treburilor casnice.
Astfel, Australia poate fi numită fără rezerve o "ţară fericită", potrivit clasamentului întocmit de OECD, organizaţie ce include 34 de ţări.
La realizarea acestui clasament, experţii Organizaţiei au ţinut cont de 11 criterii, între care se regăseşte şi nivelul veniturilor, oportunităţi educaţionale, de obţinere a unei locuinţe, de siguranţă, nivelul sistemului de sănătate.
În primele zece "cele mai fericite ţări" figurează Danemarca, Elveţia, Norvegia, SUA, Suedia, Canada, Olanda, Luxemburg şi Noua Zeelandă.
România nu a fost luată în considerare în acest clasament.
Foto: Clasamentul general.