Anual, un român aruncă în medie 129 kg de produse alimentare
Anual, un român aruncă în medie 129 kg de produse alimentare.
Articol de Florin Lepădatu, 29 Septembrie 2020, 15:01
Un român aruncă în medie anual 129 de kg de produse alimentare, potrivit lui Cornel Bertea Hanganu, din Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului.
Românii aruncă legume, fructe, produse de panificație, dar și carne și mezeluri.
Ţara noastră se află pe locul al 9-lea, în clasamentul privind risipa alimentară din Uniunea Europeană.
Ţinta autorităților este de a înjumătăți risipa pe cap de locuitor până în anul 2030, potrivit lui Cornel Bertea Hanganu.
Cornel Bertea Hanganu: "26% din mâncare se degradează prea repede, ceea ce înseamnă că avem nevoie în continuare de educație privind alimentația, 21% ajunge la coș pentru că estimăm greșit cantitățile și 14% sunt cumpărături în exces.
În România, cifrele ne arată că aproape 12% din mâncarea cumpărată ajunge la coş; stăm bine din punctul acesta de vedere, pentru că media europeană este aproape dublu.
Câteva cauze ale risipei alimentare: avem supraproducție, cumpărături în exces, cumpărături de alimente perisabile în exces, care ajung coş.", potrivit Rador.