Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Alimentele bogate în grăsimi şi zahăr joacă un rol esenţial în reglarea răspunsurilor creierului la anticiparea şi consumul de alimente foarte gustoase

Motivul pentru care cartofii prăjiţi, chipsurile şi batoanele de ciocolată sunt atât de îndrăgite are mai puţin de-a face cu lipsa de voinţă şi mai mult cu faptul că un organ vital al omului, creierul, se obişnuieşte să prefere astfel de alimente bogate în grăsimi şi zahăr.

Alimentele bogate în grăsimi şi zahăr joacă un rol esenţial în reglarea răspunsurilor creierului la anticiparea şi consumul de alimente foarte gustoase
Foto: discovertimis.com.

Articol de Florin Lepădatu, 24 Martie 2023, 16:15

Motivul pentru care cartofii prăjiţi, chipsurile şi batoanele de ciocolată sunt atât de îndrăgite are mai puţin de-a face cu lipsa de voinţă şi mai mult cu faptul că un organ vital al omului, creierul, se obişnuieşte să prefere astfel de alimente bogate în grăsimi şi zahăr, conform unui nou studiu realizat de cercetători germani şi americani, relatează UPI.

Rezultatele studiului, realizat de cercetători de la Institutul Max Planck pentru Cercetarea Metabolismului din Köln şi de la Universitatea Yale, au fost publicate în revista ştiinţifică Cell Metabolism.

Pe parcursul cercetării, oamenii de ştiinţă au administrat zilnic unui grup de voluntari o budincă ce conţinea o cantitate mare de grăsimi şi zahăr, timp de opt săptămâni, pe lângă alimentaţia normală a subiecţilor.

Al doilea grup, de control, a primit o budincă ce conţinea acelaşi număr de calorii, dar mai puţine grăsimi.

Activitatea cerebrală a voluntarilor a fost măsurată înainte şi pe durata celor opt săptămâni.

"Pe baza unui studiu intervenţional utilizat pe participanţi sănătoşi, cu greutate normală, demonstrăm că, independent de creşterea în greutate corporală şi de modificările markerilor metabolici, expunerea la alimente (cu conţinut ridicat de grăsimi şi zahăr) reduce preferinţele pentru alimente cu conţinut redus de grăsimi", se arată în studiu.

În schimb, expunerea la alimente bogate în grăsimi şi zahăr "joacă un rol esenţial în reglarea răspunsurilor creierului la anticiparea şi consumul de alimente foarte gustoase, dense din punct de vedere energetic", conform documentului.

Cercetătorii au descoperit în cazul grupului care a consumat budinca bogată în zahăr şi grăsimi, că răspunsurile creierului la acestea au crescut foarte mult. Pentru acei participanţi, alimentaţia de acest tip a activat sistemul dopaminergic - regiunea din creier responsabilă de motivaţie şi recompensă.

"Potrivit măsurătorilor noastre asupra activităţii cerebrale, creierul se 're-cablează' prin consumul de chipsuri şi alte alimente de acest gen", a notat Marc Tittgemeyer, de la Institutul Max Planck de Cercetare a Metabolismului, care a coordonat cercetarea.

"El învaţă în mod inconştient să prefere alimentele satisfăcătoare. Prin aceste modificări ale creierului, inconştient vom prefera întotdeauna alimentele care conţin multe grăsimi şi zahăr", a explicat cercetătorul.

Oamenii de ştiinţă au menţionat, totuşi, că participanţii care au consumat budincă bogată în grăsimi şi zahăr nu s-au îngrăşat mai mult decât cei din al doilea grup şi nici nivelurile glicemiei sau colesterolului nu s-au schimbat.

Cercetătorii susţin că este important de studiat "re-cablarea" creierului, deoarece acest proces are rădăcini în dependenţe mai nesănătoase.

"Multe alimente procesate moderne au o densitate energetică ridicată şi conţin frecvent atât grăsimi, cât şi zahăr", cu un efect ce depăşeşte valoarea energetică, se arată în studiu.

"Alimentele procesate moderne sunt, prin urmare, stimuli puternici şi, la fel ca în cazul abuzului de droguri, modelele testate pe animale au demonstrat că un consum frecvent al acestora 're-cablează' circuitele creierului, chiar şi la descendenţii născuţi din mame care consumă o dietă bogată în grăsimi în timpul alăptării", potrivit cercetării.

"De asemenea, similar drogurilor care creează dependenţă, există dovezi că această 're-cablare' promovează un consum suplimentar de alimente foarte gustoase, dense energetic", se precizează în lucrarea ştiinţifică.

Studiul vine la scurt timp după o cercetare publicată în februarie de un grup de oameni de ştiinţă britanici, conform căreia persoanele care consumă mai multe alimente ultra-procesate - cum ar fi prăjituri, chipsuri şi băuturi carbogazoase dulci - ar prezenta un risc mai mare de a dezvolta şi de a muri de cancer. Cercetătorii de la Şcoala de Sănătate Publică de la Imperial College London au analizat dietele a 200.000 de adulţi din Marea Britanie timp de 10 ani şi au descoperit că un consum de alimente cu conţinut ridicat de sare, grăsimi, zahăr şi aditivi artificiali poate fi asociat cu un risc crescut de a dezvolta cancer, cu precădere tumori ovariene şi cerebrale, notează Agerpres.

Temperaturile ridicate şi umezeala favorizează înmulţirea şi răspândirea bacteriilor şi a virusurilor
Life & Style 28 Martie 2025, 18:21

Temperaturile ridicate şi umezeala favorizează înmulţirea şi răspândirea bacteriilor şi a virusurilor

Valurile de căldură, puse pe seama schimbărilor climatice, cauzează anual numeroase decese şi îmbolnăviri şi fac ca anumite...

Temperaturile ridicate şi umezeala favorizează înmulţirea şi răspândirea bacteriilor şi a virusurilor
Praf saharian deasupra României
Life & Style 28 Martie 2025, 15:47

Praf saharian deasupra României

O masă de aer încărcată cu particule de praf saharian din nordul Africii traversează vineri și sâmbătă sud-estul Europei,...

Praf saharian deasupra României
Se reiau plimbările pe Dunăre
Life & Style 28 Martie 2025, 15:36

Se reiau plimbările pe Dunăre

Plimbările pe Dunăre se reiau de duminică la Galaţi, au anunţat vineri autorităţile judeţene.

Se reiau plimbările pe Dunăre
Precipitaţii şi vânt puternic în 16 judeţe şi în Bucureşti, până sâmbătă seara
Life & Style 28 Martie 2025, 15:32

Precipitaţii şi vânt puternic în 16 judeţe şi în Bucureşti, până sâmbătă seara

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, vineri, noi avertizări Cod portocaliu şi galben de precipitaţii însemnate...

Precipitaţii şi vânt puternic în 16 judeţe şi în Bucureşti, până sâmbătă seara
Eclipsă parțială de soare vizibilă în partea de vest și de nord-vest a țării
Life & Style 27 Martie 2025, 21:20

Eclipsă parțială de soare vizibilă în partea de vest și de nord-vest a țării

Prima eclipsă parțială de soare din acest an va fi vizibilă sâmbătă în emisfera nordică a Pământului, timp de aproximativ...

Eclipsă parțială de soare vizibilă în partea de vest și de nord-vest a țării
Peste 4 milioane de români cu hipertensiune arterială nu-și administrează nici un tratament
Life & Style 27 Martie 2025, 18:28

Peste 4 milioane de români cu hipertensiune arterială nu-și administrează nici un tratament

Ziua Mondială a Aderenței la Tratament, adică a respectării medicației prescrise de doctori, a fost marcată joi la Târgu Mureș.

Peste 4 milioane de români cu hipertensiune arterială nu-și administrează nici un tratament
Urmează zile ploioase în jumătate de țară
Life & Style 27 Martie 2025, 16:46

Urmează zile ploioase în jumătate de țară

Meteorologii au emis, joi, o avertizare Cod portocaliu de precipitaţii abundente, valabilă vineri şi sâmbătă în 11 judeţe,...

Urmează zile ploioase în jumătate de țară
Particule de praf saharian vor traversa România până la 29 martie
Life & Style 27 Martie 2025, 16:42

Particule de praf saharian vor traversa România până la 29 martie

O masă de aer încărcată cu particule de praf saharian va traversa sud-estul Europei şi implicit România în perioada 27 - 29...

Particule de praf saharian vor traversa România până la 29 martie