A crescut pericolul de producere de avalanșe în masivele din Carpații Meridionali
În Munții Făgăraș și Bucegi se așteaptă ninsori începând cu după-amiaza zilei de duminică, 7 ianuarie.
Articol de Carmen Vulcan, Sibiu, 07 Ianuarie 2024, 09:02
În Munții Făgăraș, Bucegi, Parâng și Șureanu riscul a crescut la gradul 3 pe o scară de la 1 la 5, la altitudini de peste 1800 de metri. Același risc , de gradul 3, se menține în continuare în Munții Rodnei, Bistriței, Călimani, Țarcu și Godeanu, la peste 1800 de metri altitudine, se precizează în buletinul nivometeorologic emis în această seară de specialiștii Centrului Meteorologic Regional Transilvania-Sud din Sibiu, valabil până în data de 8 ianuarie, ora 20.
În Munții Făgăraș și Bucegi se așteaptă ninsori începând cu după-amiaza zilei de duminică, 7 ianuarie, care vor depune local peste 20-25 cm de zăpadă proaspătă peste stratul vechi, în mare parte stabilizat, care prezintă o crustă de gheață la suprafață. În zonele adăpostite și pe văi se întâlnesc depozite mai mari de zăpadă și troiene ce depășesc pe alocuri 1 metru și care pot fi dislocate doar la supraîncărcări mari.
În aceste condiții, în masivele Bucegi și Făgăraș, riscul declanșării avalanșelor va deveni însemnat (3) la peste 1800 m, mai ales pe versanții cu expunere sudică, și moderat (2) sub 1800 m, fiind prezent în special pe pantele mai înclinate unde depunerile de zăpadă vor fi mai consistente, se precizează în buletinul nivometeorologic.
Cel mai mare strat de zăpadă, măsurat la o stație meteo din țară, se înregistra, sâmbătă la ora 14, la Bâlea Lac în Munții Făgăraș, și era de 74 de cm.