75 de ediții de Sanremo sărbătorite cu muzică, flori, emoții și surprize
Surpriza primei seri de Festival a fost apelul de pace transmis printr-un mesaj video de Papa Francisc.
![75 de ediții de Sanremo sărbătorite cu muzică, flori, emoții și surprize](https://www.romania-actualitati.ro/img.php?u=https%3A%2F%2Fwww.romania-actualitati.ro%2Fuploads%2Fmodules%2Fnews%2F0%2F2025%2F2%2F13%2F206100%2Fc177-458b005e-17394655942e273ac8.jpeg&w=960&h=540&c=1)
Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 13 Februarie 2025, 18:46
12 milioane 600 de mii de telespectatori din Italia au urmărit prima seara a Festivalului Sanremo, cu un Teatro Ariston arhiplin cu persoane care penntru cele 5 ore de spectacol au rămas chiar in picioare. Unii dintre spectatori au venit de la o distanta de peste 850 de km, de la Napoli și chiar din regiunea Calabria. În a doua seara s-a înregistrat un număr de 11.410.000 de spectatori. Interesant este că acest eveniment faimos ”pur italian” este urmărit de un procent foarte mare de adolescenți și tineri: 85,6% din public are vârste cuprinse între 15 și 24 de ani, 74,7% - 4-14 ani și 71,8% - 4-14 ani.
Mesaj de pace transmis prin muzică
Surpriza primei seri de Festival a fost apelul de pace transmis printr-un mesaj video de Papa Francisc, subliind că ”muzica reprezintă frumusețe, un instrument de pace și poate ajuta la convietuirea intre popoare”. „Mă gândesc direct la atâția copii care nu pot cânta, care nu pot cânta viața și care plâng și suferă din cauza numeroaselor nedreptăți din lume, din cauza numeroaselor războaie, situații de conflict. Războaiele distrug copiii. Să nu uităm niciodată că războiul este întotdeauna o înfrângere. Asta îmi doresc cel mai mult, să îi văd pe cei care s-au urât reciproc dându-și mâna, îmbrățișându-se și spunând cu viață, muzică și cântec: pacea este posibilă! Astăzi o faceți și o spuneți prin muzică” comentează în mesajul său Suveranul Pontif.
Interesant este însă că anumite surse din Vatican susțin că Bergoglio nu a înțeles inițial că acest video înregistrat la 1 februarie va fi transmis în cadrul Festivalului de muzică Sanremo. Oricum ar fi fost, mesajul a fost foarte bine primit de public, dar și de presă, mai ales că organizatorii au continuat spectacolul cu interpretarea melodiei ”Imagine” a lui John Lennon de către cântăreața israeliană Noa și colega sa din Palestina, Mira Awad, într-o versiune in trei limbi: ebraică, arabă și engleză.
Text emoționant și lacrimi pe chipurile spectatorilor
În prima seară de concert a votat numai juriul presei, în clasamentul primelor 5 piese intrând: Brunori Sars, Giorgia, Lucio Corsi, Simone Cristicchi, Achille Lauro, iar în a doua seară - juriul jurnaliștilor de radio și publicul optând pentru: Giorgia, Lucio Corsi, Achille Lauro și Fedez , cu un cântec despre depresie. Un foarte mare succes a avut în ambele seri piesa lui Simone Cristicchi „Quando sarai piccola” - ”Când vei fi mică”.
Cântecul, care a provocat emoții și lacrimi pe chipurile spectatorilor, este dedicat mamei sale, bolnavă în prezent de Alzheimer și care – de tânără – și-a crescut singură cei trei copii. Simone Cristichi a câștigat Festivalul de la Sanremo în 2007 cu „Ti regalerò una rosa” – ”Iti voi voi oferi un trandafir”. Aceasta demonstrează că Festivalul Sanremo reprezintă muzică, dar mai ales text, insă nu lipsesc nici subiectele de actualitate.
Giorgia si Brunori Sas se alătură ”bătăliei” pentru cetățenia copiilor de migranți născuți în Italia
Versurile tuturor melodiilor din concurs vorbesc despre orice, mai puțin despre cea mai strictă actualitate sau despre politică, însă în orașul florilor – Sanremo unii cântăreți pledează pentru cetățenia copiilor migranți născuți în Peninsulă, aici fiind implicați și copiii români. Promotorii Referendumului pentru cetățenie au reușit să îi implice pe Giorgia și Brunori Sas: cei doi cantautori și-au dat sprijinul pentru referendumul de modificare a legii din 1992 care reglementează cetățenia în Italia.
Referendumul va avea loc în această primăvară, iar, așa cum au cântat Brunori Sas și Giorgia, „un da este suficient”. Astfel se demonstrează odată în plus că Sanremo reprezintă în acest moment ”buricul” în care Italia se oglindește în viciile și virtuțile sale.
Duran Duran din nou pe scena Teatrului Ariston, la 40 de ani de la prima lor prezentă la Festival
În această seară, a treia zi din Festival, pe scena teatrului Ariston, vor urca alți 14 concurenți, in vreme ce Iva Zanicchi va primi premiul pentru carieră. Invitații speciali vor fi cei patru membri ai formatiei Duran Duran. Aceasta este pentru a treia oara când celebra trupă britanică pop-rock cântă în cadrul Festivalului Sanremo, prima data fiind in urma cu 40 de ani, iar a doua oara in 2008. ”Sanremo păstrează atmosfera anilor 1980 și poate a anilor 1970. Nu-mi amintesc când a câștigat popularitate, dar mass-media alimentează întotdeauna această atmosferă.
Sanremo de astăzi este la fel de interesant ca atunci datorită referințelor la muzica anilor 1980” a comentat ân conferința de presa vocalistul Simon Le Bon. La conferința de presă, jurnaliștii au fost curiosi sa afle care este secretul longevității acestui grup? ”Avem acest secret, sau mai degrabă trei secrete: ca interpreți iubim muzica pe care o facem și credem că nimeni nu face o muzică atât de minunată. Nimeni singur nu are același entuziasm.
Al doilea secret este că râdem foarte mult, mai ales într-o relație atât de lungă: dacă există stres, râdem. Al treilea secret este că împărțim banii în mod egal. Se vede ca am rămas cu mentalitatea din anii șaizeci și șaptezeci, astăzi niciun grup nu este atât de longeviv: am lucrat mereu pentru a ne îmbunătăți aceasta prietenie” – a explicat Simon Le Bon. Prețul biletelor a crescut în acest an cu 20%. Pentru primele patru seri, până vineri, un bilet costă 110 euro la balcon și 200 de euro în sală. La finala de sâmbătă prețurile sunt de la 360 de euro la balcon la 730 de euro în sală.