6 obiceiuri de zi cu zi care ne pot îmbolnăvi
Specialiştii ne recomandă să evităm şase obiceiuri banale, dar care pot deveni motive de îngrijorare pentru starea noastră de sănătate.
Articol de Elena Marinescu , 04 Septembrie 2009, 11:30
Fie că avem treabă în bucătărie sau în curte, mulţi dintre noi nu ştim că suntem pândiţi de pericolul unor boli serioase şi grave din cauza unor activităţi minore de zi cu zi.
Specialiştii ne recomandă să evităm şase obiceiuri banale, dar care pot deveni motive de îngrijorare pentru starea noastră de sănătate.
Conform statisticilor, 65% din urgenţele medicale se întâmplă în “casă” (accidente prin tăiere sau lovire, răceli complicate, toxiinfecţii alimentare, puseuri hipertensive, colici renale sau biliare, infarcturi miocardice etc). Iată lista celor mai novice şase obiceiuri de zi cu zi care ne pot îmbolnăvi:
1. Folosirea bureţilor de curăţat
Specialiştii susţin că cea mai “murdară” încăpere din orice casă este... bucătăria! Doctorul Phillip Tierno, directorul secţiei de microbiologie şi imunologie de la Centrul Langone, din cadrul Universităţii New York, autorul cărţii “Viaţa secretă a microbilor”, crede că această constatare are o explicaţie simplă: bucătăria este locul în care mânuim ustensile murdare, unde tranşăm bucaţi din animale şi păsări, de la frigider, la tocător, tejghea şi chiuvetă. Şi, uneori, aceste obiecte pot fi infectate cu diverşi visuri sau bacterii. Iar cel mai des obişnuim să folosim un burete de vase pentru a face curat şi chiar dacă punem pe el diverse soluţii lichide sau paste de curăţat, el ramane îmbibat cu aceste bacterii şi mulţi alţi microbi”.
În mod ironic, teste ştiinţifice au dovedit chiar că, cu cât este mai intens efortul de a curăţa obiectele murdare din bucătărie, cu atât mai mare este riscul de a împraştia microbii. Recomandare: Folosiţi de fiecare data înainte de curăţare, un burete nou sau cel puţin “sterilizat” cu o soluţie specială sau pur şi simplu cu spirt. În plus, este bine că după fiecare utilizare să vă asiguraţi că buretele este stors şi uscat, pentru a “ucide” microorganismele care de regulă trăiesc şi se dezvoltă într-un mediu umed. O altă variantă de a ucide microbi este “operaţiunea de fierbere”, adică, o dată pe săptămână, să intruduceţi buretele într-un aparat cu microunde timp de două minute.
2. Folosirea aspiratoarelor de praf
În mod obişnuit, aspiratoarele sunt folosite pentru a curăţa mizeria de pe covoare şi suprafeţe parchetate. Acest lucru înseamnă că, pe lângă praf, aspira şi resturi menajere. Însă, experţii avertizează: particulele de praf strânse în săculeţul aspiratorului sunt împraştiate înapoi în aerul din încăperi şi, astfel, se explică numeroasele cazuri de alergii sau crize de astm. Recomandare: Căutaţi în magazine aspiratoare dotate cu un sistem eficient de filtrare (HEPA), care este capabil să reţină particulele de praf, reuşind astfel să evite contaminarea aerului pe care îl respiraţi în locuinţă.
3. Somnul pe perne şi saltele
În medie, o persoana elimină într-o zi aproape un milion şi jumatate de celule din epiderma şi elimină prin transpiraţie un sfert din cantitatea de apa acumulată în organism, fără niciun efort. Aceste celule moarte unde credeţi că se depozitează cel mai des? Pe perne şi pe aşternuturi. Conform statisticilor, o saltea îşi dublează greutatea la fiecare 10 ani prin acumularea unor resturi de păr uman, spori, bacterii, praf, mătreaţă, diverse fibre şi multe alte particule toxice. Şi, după cinci ani, 10% din greutatea unei perne constă în praf şi resturi de insecte – susţin experţii, care concluzionează sec: cam asta inhalăm noi în timpul somnului. Recomandare: Schimbaţi des feţele de pernă, cearceafurile şi încercaţi să folosiţi materiale impermeabile. Fierbeţi săptămânal lenjeria de pat la temperaturi ridicate, care să ucidă bacteriile.
4. Consumarea cărnii preparate la grătar
În ultima vreme am tot auzit că este periculos să consumăm carne preparată la grătar, în curte. Ei bine, se pare că folosind acest mod de preparare riscăm să ne îmbolnăvim de cancer. Explicaţia? Există anumite molecule organice, aşa-numiţii hidrocarbonaţi aromatici policiclici care se formează în momentul topirii grăsimii din bucaţile de carne în flăcările de la cărbunii din grătar şi când acestea sunt afumate. Recomandare: Limitaţi utilizarea acestui gen de preparare a cărnii şi folosiţi în schimb la gătit foliile din staniol sau cuptorul cu microunde şi, evident, evitaţi carnea grasă – susţine dr. Michael Thun, epidemiolog şi vicepreşedinte emerit al Societăţii Americane pentru Cancer.
5. Deschiderea nepotrivită a ferestrelor
Când afară este soare şi foarte cald, mulţi dintre noi suntem tentaţi să deschidem fereastra pentru a ne bucura de un aer proaspăt şi de puţin curent. Se pare, însă, că e vorba de autoamagire. Nici pe departe proaspat şi sănătos, aerul de afără poate provoca o serie de alergii din cauza prafului şi a microbilor ce plutesc în atmosfera. Iar poluarea aerului dintr-o încăpere mică este mult mai nocivă decât cea dintr-un spaţiu deschis.
Recomandare: Închideţi geamurile şi porniţi aparatul de aer condiţionat, pentru că acesta are un sistem de filtrare şi purificare ce reţine şi distruge particulele dăunătoare organismului uman. Conform unui studiu recent publicat în “The New England Journal of Medicine”, folosirea aerului condiţionat poate prelungi cu cinci luni viaţa unui persoane.
6. Vizionarea timp îndelungat a programelor TV
Şezutul în faţa televizorului de dupa-amiază şi până târziu în noapte a devenit un sport internaţional, la care participăm, culmea, fără să facem nicio mişcare! Şi acest obicei este cu atât mai dăunător sănătăţii noastre cu cât îl asociem cu cel al obişnuinţei de a ronţăi ceva simultan cu privitul la ecran. "Când staţi aşa, în tranşă, privind cum se schimbă imaginile, nici nu vă imaginaţi ce schimbare de dimensiuni vă provocaţi singuri” – avertizeaza dr Turn asupra riscului obezitaţii, care poate duce la boli grave de inimă şi chiar cancer. Recomandare: Închideţi televizorul, aruncaţi la coşul de gunoi punga de chipsuri şi ieşiţi la o plimbare.