300 de milioane de oameni, ameninţaţi de creşterea nivelului oceanelor
300 de milioane de oameni vor fi ameninţaţi de creşterea nivelului oceanelor până în 2050, potrivit unui studiu recent.
Articol de Florin Lepădatu, 31 Octombrie 2019, 08:57
300 de milioane de oameni vor fi ameninţaţi de creşterea nivelului oceanelor până în 2050, potrivit unui studiu recent.
Astfel, până în 2050, zonele de coastă în care trăiesc 300 de milioane de oameni ar putea fi ameninţate de o creştere a nivelului oceanelor cauzată de modificările climatice, potrivit autorilor studiului, informează France Presse.
Cea mai expusă regiune este Asia, se afirmă în documentul publicat în Nature Communications.
Peste două treimi din populaţiile vizate se află în China, Bangladesh, India, Vietnam, Indonezia şi Thailanda.
Utilizând un program de inteligenţă artificială, cercetătorii au corectat datele existente despre altitudinea uscatului în zonele costiere, care ar fi putut fi eronate şi ar fi condus la o amplă subestimare a suprafeţei de zone afectate în timpul mareelor şi furtunilor puternice.
Populaţia mondială, estimată la 7,7 miliarde de oameni în prezent, ar putea să crească cu 2 miliarde de locuitori până în 2050 şi cu încă 1 miliard de locuitori până la sfârşitul secolului, dintre care o mare parte locuiesc în megalopolisuri aflate pe ţărmurile mărilor şi oceanelor.
În prezent, aproximativ 100 de milioane de persoane locuiesc în zone aflate sub nivelul mării, potrivit aceluiaşi studiu.
Unele dintre acele zone sunt protejate de diguri, dar cele mai multe nu beneficiază de nicio protecţie.
Din 2006, oceanele cresc cu aproximativ 4 milimetri pe an, un ritm care ar putea creşte de 100 de ori dacă emisiile de gaze cu efect de seră rămân neschimbate, a avertizat luna trecută GIEC (Grupul Interguvernamental de Experţi în evoluţia Climei) într-un raport despre situaţia oceanelor de pe Terra.
O altă ameninţare este reprezentată de taifunuri, cicloane şi uragane violente, care vor deveni tot mai frecvente.