Inspectorii sanitar-veterinari le recomandă celor care sacrifică porci în gospodării să facă examenul trichineloscopic
Examenul trichineloscopic durează câteva minute şi poate fi efectuat în toate cabinetele veterinare autorizate, publice şi private.
Articol de Adrian Lungu, Sălaj, 16 Noiembrie 2024, 16:18
Se apropie perioada sărbătorilor de iarnă, iar comerţul cu carne şi produse din carne de porc se intensifică. În aceste condiţii, inspectorii sanitar-veterinari le recomandă celor care sacrifică porci în gospodării să facă neapărat examenul trichineloscopic, iar celor care cumpără să o facă numai din locuri autorizate. Din Sălaj transmite corespondentul RRA Adrian Lungu.
Reporter: Nu mâncaţi carne provenită de la porcii din gospodării înainte de efectuarea examenului trichineloscopic.
Doctorul veterinar Răzvan Chiorean, Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Sălaj: Se poate solicita medicul veterinar, vine, vă recoltează probă sau dacă duceţi dumneavoastră. Orice comună are un medic veterinar. Perioada de incubaţie este cam 20-21 de zile. Acest parazit e foarte periculos şi vă spun şi de ce: se încapsulează şi intră în muşchiul inimii şi provoacă infarct şi omul nu ştie de ce a murit.
Reporter: Riscul este mare.
Răzvan Chiurean: Cea mai sigură metodă este examenul trichineloscopic. Există şi această, domnule, la mine în coteţ e curat, că eu sunt sigur de porcul meu, da, dar şobolanul ştiţi cum îl mânâncă porcul? Şi şobolanii circulă. Degeaba la tine e betonat şi ai condiţii, dar şoarecele este un rezervor extraordinar de trichină.
Examenul trichineloscopic durează câteva minute şi poate fi efectuat în toate cabinetele veterinare autorizate, publice şi private.