Zootehnia, indispensabilă pentru un miliard de persoane
Potrivit unui raport al ONU, programul pentru alimentaţie trebuie să urmeze o politică susţinută de investiţii în zootehnie.
Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 19 Februarie 2010, 13:25
Potrivit noului raport pe 2009 al Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) de la Roma, creşterea continuă a cererii de produse de origine animală a dus la o dezvoltare rapidă a zootehniei, însă o creştere necontrolată a acestui sector poate reprezenta o ameninţare pentru oameni şi pentru mediu.
Evoluţia rapidă a veniturilor în ţările emergente şi urbanizarea aşa-zis ”sălbatică”, combinate cu creşterea populaţiei, au determinat o dezvoltare a cererii de carne şi produse de origine animală în multe ţări sărace, se arată în raportul prezentat de directorul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură – FAO, Jacques Diouf.
La aceaste fenomene se adăuga globalizarea reţelelor de distribuţie a produselor alimentare, a patrimoniului genetic şi a tehnologiei.
Această dinamică s-a produs în contextul unui ”periculos vid politic şi instituţional”, care pe de o parte frânează potenţialul zootehniei ca motor al dezvoltării, al reducerii foametei şi sărăciei, iar pe de altă parte creşte presiunea asupra resurselor naturale.
Soluţia găsită de reprezentanții FAO: o politică ”adecvată şi susţinută” şi cu investiţii direcţionate către zootehnie, deoarece acest sector poate juca, potrivit reprezentanțiilor FAO, un rol important în atenuarea efectului de seră şi a emisiilor nocive în atmosferă. În acest sens guvernele trebuie să protejeze funcţionarea sectorului zootehnic şi să-l facă accesibil şi tarilor sărace.
Considerat sectorul cu cea mai rapidă dezvoltare, zootehnia reprezintă in prezent 40% din producţia agricolă globală şi poate asigura securitatea alimentară pentru aproximativ un miliard de persoane. La nivel mondial, sectorul zootehnic furnizează 15% din totalul energiei alimentare şi 25% din proteinele alimentare.
În plus, la şase luni de la summitul G8 de la L’Aquila, directorul general, Jaques Diouf semnalează că la FAO „nu a ajuns nici un cent din cele 20 de miliarde de dolari, promise atunci pentru următorii trei ani şi pentru care marile puteri s-au implicat să susţină dezvoltarea economică şi agricultura ţărilor sărace, dar şi eliminarea foametei”.