Zona euro se confruntă cu o "criză de supravieţuire"
Preşedintele Consiliului Uniunii Europene, Herman Van Rompuy, a avertizat că zona euro şi Uniunea Europeană "nu vor supravieţui" dacă actualele probleme bugetare ale anumitor ţări nu vor fi rezolvate.
Articol de Paul Poteraşi, 16 Noiembrie 2010, 16:54
Preşedintele Consiliului Uniunii Europene, Herman Van Rompuy, afirmă că viitorul zonei euro este în joc în condiţiile crizei actuale, transmite BBC.
Herman Van Rompuy a avertizat că zona euro şi Uniunea Europeană împreună cu ea "nu vor supravieţui" dacă actualele probleme bugetare ale anumitor ţări nu vor fi rezolvate.
"Suntem confruntaţi cu o criză pentru supravieţuirea noastră", a precizat preşedintele Consiliului Uniunii Europene.
El a făcut declaraţiile cu câteva ore înainte ca miniştrii de finanţe din statele din zona euro să se întâlnească pentru a discuta problema datoriei Irlandei, care îi afectează şi pe ceilalţi membri din zona euro.
Portugalia, Grecia şi Spania se confruntă şi ele cu deficite bugetare foarte mari.
Herman Van Rompuy a pledat pentru o "acţiune concertată" pentru a permite zonei euro "să supravieţuiască".
"Dacă zona euro nu va supravieţui, Uniunea Europeană nu va supravieţui nici ea", a mai spus preşedintele Consiliului Uniunii Europene.
Acesta a ţinut să precizeze însă că are încredere că acestă situaţie va fi depăşită.
Irlanda sub presiune
Irlanda este sub presiunea unora dintre partenerii săi şi mai ales a Băncii Centrale Europene (BCE) pentru a accepta un ajutor financiar extern în scopul de a evita un fenomen de contagiere a celorlalte ţări ale zonei euro.
BCE doreşte un plan de acţiune rapidă pentru că se teme de grave repercusiuni pe piaţa împrumuturilor de stat.
Ministrul de finanţe din Portugalia, Fernando Teixeira dos Santos, a declarat că investitorii din ţara sa consideră că Portugalia ar putea să fie forţată să accepte un împrumut de urgenţă din cauza sponurilor răspândite pe pieţe.
Fernando Teixeira dos Santos a solicitat Dublinului să facă un lucru bun pentru moneda euro şi să accepte garanţia externă.
Şi secretarul trezoreriei spaniole a invitat Irlanda să acţioneze rapid pentru a pune capăt incertitudinilor de pe piiaţă.
Marţi Spania a organizat o vânzare de obligaţiuni guvernamentale pentru a-şi creşte fondurile.
"Irlanda nu va solicita niciun ajutor financiar pentru că suntem complet finanţaţi până la mijlocul anului viitor", a declarat premierul irlandez Brian Cowen luni seară pentru postul de radio public din ţara sa.