Ziua Universală a Iei, sărbătorită și în afara ţării
Parlamentul European a înflorit la propriu zilele trecut, împodobit fiind de ia românească, un adevărat paşaport al identităţii naţionale.
Articol de Cătălin Purcaru, 25 Iunie 2017, 09:30
Ziua Universală a Iei este simbol al identităţii şi creativităţii spaţiului românesc.
Ia este cămaşa tradiţională ce dăinuie din timpuri străvechi şi care adună între motivele populare cu măiestrie istoria, tradiţia şi cultura românilor.
Parlamentul European a înflorit la propriu zilele trecut, împodobit fiind de ia românească, un adevărat paşaport al identităţii naţionale.
Ia românească a fost promovată în Parlamentul European printr-o expoziţie şi o dezbatere pe tema elementelor tradiţionale ale culturii naţionale.
Evenimentul intitulat "Ia, simbol al comunităţii româneşti din Europa" a reunit reprezentanţi ai instituţiilor guvernamentale, ai Institutului Cultural Român, europarlamentari români şi străini, experţi şi muzeografi.
Arta cusutului şi a ţesutului este o îndeletnicire foarte veche a poporului român, iar ia românească a fost şi va rămâne un adevărat paşaport al identităţii naţionale, a subliniat Liliana Ţuroiu, preşedintele Institutului Cultural Român.
Liliana Ţuroiu: "Sunt foarte fericită să constat că interesul pentru redescoperirea semnificaţiilor acestor semne a apărut ca o necesitate, o necesitate de cunoaştere, de afirmare a individualităţilor, dar şi din dorinţa de exprimare ca naţie. Semnele şi simbolurile cusute pe ii sunt sacre. Vom susţine întotdeauna, alături de valorile contemporane, tradiţia şi valorile tradiţionale româneşti, iar mesajul meu personal este purtaţi cu mândrie ia românească oriunde v-aţi afla în lume".
Ministrul românilor de pretutindeni, Andreea Păstârnac, a arătat la rândul său importanţa păstrării elementelor identitare în spaţiul multicultural european. Când vorbim de identitate europeană, despre mobilitate în UE, despre migraţie, despre globalizare trebuie să ne regăsim şi valorile naţionale - a precizat Andreea Păstârnac.
Andreea Păstârnac: "Este prima dată când aducem organizaţii şi asociaţii din diaspora care au început să creeze şi să recreeze ia în diaspora, o nouă ie am auzit astăzi de la specialişti, cu noi modele, o ie a diasporei. Am avut alături de noi câţiva experţi profesori universitari de la Munchen şi de la Licante care vorbesc în mediile academice despre ce înseamnă identitatea noastră şi contribuţia noastră la identitatea europeană, am avut români de la Cernăuţi care ne povestesc despre un alt limbaj al iei, un limbaj al continuităţii şi al aspiraţiilor europene şi cred că acest mesaj practic arată că atunci când vorbim de o identitate europeană, când vorbim despre mobilitate în UE, despre migraţie, despre globalizare trebuie să ne regăsim şi valorile naţionale".
Evenimentul a reuşit să adune şi românii din mai multe ţări care au arătat că se reunesc în jurul tradiţiior, obiceurilor şi iubesc portul popular, a sublinat liderul eurodeputaţilor PSD, Viorica Dăncilă. Ia a reuşit să fie recunocută oriunde, nu doar pe continent, iar evenimente de acest fel aduc în prim-plan valorile româneşti în cadrul patrimoniului cultural al UE.
Viorica Dăncilă: "Este un eveniment de suflet care vrea să promoveze o tradiţie a poporului român, o tradiţie a femeilor din România - ia românească şi vedem că foarte mulţi artişti moderni se inspiră din ia românească în diferite domenii. Cred că a promova ia românească, a promova ceea ce ne reprezintă este foarte important pentru că aceste lucruri aduc în prim plan valorile noastre, această diversitate în cadrul UE. Ia românească este o tradiţie a poporului român, un element al patrimoniului nostru cultural, patrimoniu cultural pe care îl regăsim şi în patrimoniul european, iar ia românească este unul din obiectele cu care ne putem mândri şi care cred eu că aduce plus valoare patrimoniului european".
Dezbaterea "Ia, simbol al comunităţii româneşti din Europa" a fost urmată de o expoziţie unde pe acordurile de nai în interpretarea Danielei Ghiţă au putut fi admirate modele de ii din toată ţara.
Ziua universală a iei a fost sărbătorită şi în Italia la Roma cu paradă de costume populare şi concerte, iar la Madrid o asociaţie românească a organizat sambata seară o şezătoare, "De Sânziene purtăm ia cu plăcere".