Ziua Unirii, sărbătorită la Chişinău
Manifestările consacrate Unirii din 1918 a Basarabiei cu România au o amploare deosebită după ce au fost interzise de guvernarea comunistă.
Articol de Ionuţ Dragu, 27 Martie 2010, 14:49
În acest an, la Chişinău, manifestările consacrate unirii din 1918 a Basarabiei cu România au o amploare deosebită, după ani în care au fost, practic, interzise de fosta guvernare comunistă.
La manifestări participă şi mai mulţi oficiali români, printre care preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase.
Potrivit corespondentul România Actualităţi la Chişinău, Lina Grâu, preşedinta Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, venită într-o vizită privată de o zi, la Chişinău, a declarat presei că a ales să-şi sărbătorească astăzi ziua de naştere, în locul în care data de 27 martie are cele mai multe semnificaţii.
Potrivit Robertei Anastase "instalarea unui guvern proeuropean înseamnă un semnal important pentru, românii care trăiesc dincolo de Prut".
De asemenea preşedinta Camerei Deputaţilor a afirmat că "e important ca drumul proeuropean al Moldovei să fie unul de neîntors".
Preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, a declarat că pentru noua guvernare democratică de la Chişinău ziua de 27 martie are o semnificaţie deosebită.
Potrivit lui Mihai Ghimpu atunci s-au pus la cale "unitatea românilor şi drumul nostru european".
De asemenea în opinia preşedintelui interimar al Republicii Moldova "actul unirii demonstrează că noi suntem români, altfel nu s-ar fi produs acea unire în 1918".
Mihai Ghimpu a mai precizat că una dintre obligaţiile istorice ale Moldovei este de a fi alături de România într-o familie europeană.
Faţă de anii trecuţi, când cei care se încumetau să sărbătorească public ziua de 27 martie erau arestaţi şi persecutaţi de guvernarea comunistă, în acest an, pe întreg parcursul zilei, au loc numeroase acţiuni publice culturale, depuneri de flori, iar în după-amiaza zilei tinerii vor încinge chiar o horă a unirii în Piaţa Marii Adunări Naţionale din centrul Chişinăului.
Unirea Basarabiei cu România este sărbătorită în mai multe oraşe din România
La Iaşi, împlinirea a 92 de ani de la Unirea Basarabiei cu România este sărbătorită printr-un ciclu de manifestări cultural-artistice.
Potrivit corespondentului România Actualităţi la Iaşi Raluca Diaconiuc, o sută de persoane au participat în Aula Magna a Universităţii "Alexandru Ioan Cuza" la o dezbatere pe tema unirii cu Basarbia.
Evenimentul a fost organziat din iniţiativa Asociaţiei Tinerilor Basarabeni din Iaşi.
Importanţa actului unirii ar fi unul dintre subiectele atinse de cei care conferenţiază la Iaşi.
Preşedintele Asociaţiei Tinerilor Basarabeni, Dan Caranfil, susţine că nu trebuie să uităm legătura dintre românii de pe ambele maluri ale Prutului, de relaţiile istorice dintre ei.
La finalul dezbaterii, coroane de flori vor fi depuse la Troiţa Basarabenilor din Copou, urmând ca pe seară participanţii la eveniment să asiste la o proiecţie de film-documentar despre Republica Moldova, ale regizorilor basarabeni.
La Cluj-Napoca, Unirea este marcată prin Festivalul "Basarabia".
Potrivit corespondentului România Actualităţi la Cluj Napoca Ciprian Iancu, la ora 12:00 a avut loc o depunere de jerbe de flori la bustul lui Onisifor Ghibu din curtea liceului cu acelaşi nume, eveniment la care au participat reprezentanţi ai Grupului de Iniţiativă Basareabeană şi ai autorităţilor locale.
De asemenea Casa de Cultură a studenţilor din Cluj-Napoca a găzduit un concert folcloric intitulat "De neam şi dor".
Aceste manifestări sunt completate de Târgul Moldovenesc, unde se regăsesc produse din Republica Moldova, dar şi de o expoziţie cu fotografii ale basarabeanului Ion Protan.
Fotografiile lui Ion Protan surprind evenimentele din Chişinău de după alegerile parlamentare din Republica Moldova, sub titulatura "7 aprilie - o agonie fără simţuri".
De asemenea Ziua Unirii este sărbătorită prin manifestări similare şi la Braşov, Timişoara şi Bacău.