Ziua Rusiei, sărbătorită printr-o serie de manifestări culturale
"Ziua Rusiei" instituită în 1992 marchează adoptarea în 1990 a Declarației de suveranitate a Federației Ruse în componența Uniunii Sovietice.
12 Iunie 2021, 14:28
"Ziua Rusiei", care marchează adoptarea Declaraţiei de suveranitate de fosta republică sovietică, este sărbătorită astăzi printr-o serie de manifestări culturale.
Spre deosebire de Ziua Victoriei, 9 mai, considerată cea mai importantă sărbătoare națională, manifestările de "Ziua Rusiei" nu au un caracter militar.
Prin tradiție, președintele Vladimir Putin decernează astăzi, la Kremlin, principalele distincții civile, premiile de stat în domeniile literaturii și artei, ştiinței și tehnologiilor, apărării drepturilor omului și activităților de binefacere, ca și titlul de erou al muncii, recent reînființat.
Din cauza pandemiei, o parte din manifestări sunt organizate online, iar recepția solemnă oferită de liderul rus la Kremlin a fost anulată, ca și anul trecut.
"Ziua Rusiei" instituită în 1992 marchează adoptarea în 1990 a Declarației de suveranitate a Federației Ruse în componența Uniunii Sovietice, eveniment aproape necunoscut astăzi rușilor, dar considerat expresia luptelor pentru putere, ce au catalizat destrămarea URSS, urmată de haosul din anii '90.
În 2002, pentru a o disocia de semnificații controversate, autoritățile au rebotezat-o în "Ziua Rusiei", imprimându-i un caracter patriotic şi politic neutru.
Conform ultimului sondaj publicat vineri de Institutul de stat, numărul celor care știu că 12 iunie este "Ziua Rusiei" a crescut de la 62%, în 2006, la 73%, în prezent.