Ziua muncii, marcată prin proteste în lume
Ziua de 1 Mai reprezintă pentru sindicatele din mai multe ţări mai degrabă un motiv de a protesta, decât de a sărbători.
Articol de Florin Matei, 01 Mai 2012, 15:48
În numeroase ţări europene, afectate de criza economică, ziua de 1 Mai reprezintă, pentru sindicate, mai mult un motiv de a protesta, decât de a sărbători.
Potrivit corespondentului Radio România Actualităţi Annamaria Damian, în Spania au avut loc manifestaţii în aproape 80 de localităţi, cu ocazia Zilei Muncii.
Sindicatele susţin că aceasta este o nouă ocazie de a-şi arăta nemulţumirile faţă de măsurile de austeritate, anunţate de guvernul de la Madrid.
Mitingul principal are loc în Madrid. Sindicatele Comisiones Obreras şi Uniunea Generală a Muncitorilor au pregătit manifestaţiile de astăzi ca o continuare a grevei generale din 29 martie.
Lozinca este: "Vor să distrugă tot", în aluzie la reformele guvernului condus de Mariano Rajoy. Sindicatele revendică locuri de muncă, demnitate şi drepturi.
Marile centrale sindicale au solicitat partidelor parlamentare să semneze un pact împotriva crizei şi, în acelaşi timp, intenţionează să depună un recurs împotriva noilor norme de pe piaţa muncii.
Şomajul în Spania a atins un nou record, cu 5,6 milioane de persoane care nu au un loc de muncă.
Sindicatele spaniole au programat noi manifestaţii de protest, cu scopul de a convinge Executivul să-şi schimbe politicile, care, până acum, nu au dat niciun rezultat pozitiv.
La Moscova, miting al sindicatelor împotriva opoziţiei
La Moscova, marşul organizat de sindicatele apropiate de Kremlin i-a avut printre participanţi pe actualul preşedinte, Dmitri Medvedev, dar şi pe viitorul şef al statului, Vladimir Putin, care, de luni, îşi preia atribuţiile.
Potrivit corespondentului Alexandr Beleavschi, manifestaţia la care au participat, conform autorităţilor, circa 120 de mii de persoane, s-a desfăşurat sub tradiţionalele lozinci sindicaliste, dar şi în sprijinul lui Putin şi Medvedev, şi împotriva opoziţiei.
Cei doi lideri s-au alăturat manifestanţilor, lâmgă Kremlin, participarea lui Putin nefiind, însă, confirmată, decât în ultimul moment.
Niciodată, până acum, de 1 Mai, niciun lider rus sau sovietic nu a mers în coloana de manifestanţi.
Gestul de astăzi doreşte să simbolizeze unitatea şi popularitatea tandemului de la putere, sprijinul pentru sindicatele proguvernamentale şi Partidul Rusia Unită care încearcă să-şi refacă imaginea după alegerile din decembrie, dar şi o anumită promisiune, în domeniul politicilor sociale.
Proteste în campanie electorală în Grecia
Nemulţumirile faţă de măsurile de austeritatea sunt şi cuvântul de ordine al manifestaţiilor care au loc în Grecia.
În plus, ţara este în plină campanie electorală, înaintea alegerilor legislative anticipate, de duminică.
Corespondentul Monica Chihaia transmite că manifestaţiile sunt însoţite de o grevă a sindicatelor din transporturile maritime, care se va prelungi pe întreaga durată a zilei de miercuri.
Anul acesta - subliniază sindicatele, într-un comunicat - demonstraţiile dobândesc un caracter special, ca urmare a continuării politicilor de aplicare a măsurilor de austeritate.
Cu numai câteva zile înaintea alegerilor parlamentare anticipate, din 6 mai, sindicatele din Grecia solicită formaţiunilor politice să se angajeze la o schimbare în beneficiul lucrătorilor, poporului şi a ţării, şi avertizează că se află pe poziţii de luptă, pentru a respinge acordurile cu instituţiile creditoare.
Potrivit ultimelor sondaje de opinie, electoratul se îndreaptă în direcţia extremelor, şi mai cu seamă a extremei drepte, care pare să-şi fi asigurat deja un loc confortabil în parlamentul elen.