Ziua Europei, marcată în lume
Delegaţiile Uniunii Europene organizează în cooperare cu ambasadele statelor membre din ţările-gazdă activităţi pe tema "Europa în lume": concerte, expoziţii sau conferinţe.
Articol de Nicoleta Turcu, 09 Mai 2014, 08:13
Uniunea Europeană sărbătoreşte vineri pacea şi unitatea pe continent.
Ziua Europei a rămas în istorie şi sub numele de "Ziua Schumann".
La 9 mai 1950, ministrul francez de externe, Robert Schumann, rostea la Paris, o declaraţie istorică prin care propunea ca Franţa şi Germania să coopereze pentru crearea unei Comunităţi a Cărbunelui şi Oţelului la care să poată adera şi alte state europene.
A fost punctul de plecare al actualei Uniuni Europene, care are acum 28 de state membre.
România a aderat în 2007 şi are, ca şi celelate ţări, un reprezentant în executivul comunitar.
În mandatul actual al Comisiei, este vorba de comisarul pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş.
"România este prezentă în Comisia Europeană nu numai prin comisarul european, dar şi prin circa 800 de funcţionari români care lucrează deja în Comisia Eurpeană. România este totodată beneficiara unor politici comunitare care o ajută să-şi reconstruiască economia şi să-şi reconstruiască societatea pornind de la valorile europene", a spus Dacian Cioloş.
Numele staţiilor de metrou, modificate
Delegaţiile Uniunii Europene organizează în cooperare cu ambasadele statelor membre din ţările-gazdă activităţi pe tema "Europa în lume": concerte, expoziţii sau conferinţe.
La noi în ţară, la Bucureşti, staţiile de metrou vor purta astăzi nume de state europene, iar călătorii vor fi întâmpinaţi cu muzică, dansuri, mâncăruri specifice acestor ţări sau expoziţii de fotografie.
Cei care vor coborî la Piaţa Unirii 1 se vor simţi ca în locuinţa unui danez.
Călătorii care vor ajunge în staţiile Grecia sau Suedia vor fi invitaţi la dans.
Mai mult, pe tot parcursul lunii mai un tren de metrou cu simbolurile europene va circula pe magistralele din Bucureşti.
Pentru România, ziua de 9 mai înseamnă şi Ziua Independenţei de stat proclamată în 1877.