"Zeci de morţi" în Siria în cele mai recente ciocniri
Peste 70 de persoane au murit în Siria în timpul unui atac al forţelor de ordine, susţin activiştii antiguvernamentali. Autorităţile de la Damasc spun însă că "au fost omorâţi nouă terorişti".
07 Iunie 2012, 10:59
Forţele siriene guvernamentale au ucis 78 de persoane într-un atac care a avut loc într-un sat din provincia Hama.
Cele mai multe victime sunt femei şi copii, susţin activiştii antiguvernamentali citaţi de BBC.
Administraţia de la Damasc a infirmat cifrele spunând că au fost omorâte nouă persoane.
Atacul are loc la mai puţin de două săptămâni de cel din oraşul Hula, în care 108 persoane şi-au pierdut viaţa.
Potrivit analiştilor, turbulenţele din Siria sugerează că eforturile diplomatice de a pune capăt vărsării de sânge nu au impactul dorit.
Joi, emisarul pentru Siria, Kofi Annan, ar urma să solicite Consiliului de Securitate al ONU formarea unui noi grup de contact, care să încerce aplanarea conflictului.
Sancţiunile împotriva Siriei "nu sunt suficiente"
Potrivit corespondentului Radio România, Ani Sandu, situaţia din Siria a fost discutată miercuri la Washington de reprezentanţii a peste 50 de ţări care au participat la întâlnirea grupului Prietenii Siriei.
Reuniunea a avut ca scop identificarea unor posibile acţiuni care să priveze regimul sirian de resursele de care are nevoie pentru a se susţine, iar dezbaterile au avut loc cu uşile închise.
Video: Atac sângeros în Siria, sursă Reuters. Avertisment: imagini cu impact emoţional.
Înainte să înceapă discuţiile, secretarul Trezoreriei americane, Timothy Geithner, a ţinut un discurs în care a pledat pentru impunerea unor sacţiuni suplimentare care să transmită clar comunităţii de afaceri siriene şi celorlalţi susţinători ai regimului lui Bashar al-Assad că viitorul lor este sumbru atât timp cât Assad rămâne la putere.
Timothy Geithner a cerut ţărilor care nu au impus încă sancţiuni Siriei să facă acest pas cât mai repede.
El a recunoscut însă, că sancţiunile nu sunt suficiente.
Secretarul trezoreriei americane a spus că speră că toate ţările responsabile se vor alătura Statelor Unite pentru a lua măsurile economice necesare la adresa regimului sirian, inclusiv în cazul în care situaţia contiună, apelând la măsurile de constrângere prevăzute în capitolul 7 al Cartei Naţiunilor Unite.
Acesta prevede că în caz de ameninţări la adresa păcii şi acte de agresiune, Consiliul de Securitate ONU poate decide fie măsuri economice de genul ruperii complete a relaţiilor economice şi diplomatice şi a comunicaţiilor de orice tip, fie măsuri care utilizează forţa, cum ar fi blocade şi alte operaţiuni conduse de forţele membrilor ONU pe căi aeriene, maritime sau terestre.