WikiLeaks, "consecinţe severe pentru interesele SUA"
WikiLeaks spune că informaţiile pe care le va publica sunt de 7 ori mai multe decât cele 400.000 de documente despre operaţiunile americane din Irak publicate în luna octombrie.
27 Noiembrie 2010, 11:07
Ambasadele americane au prevenit guverne străine că organizaţia WikiLeaks va publica pe site-ul său documente clasificate despre care purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat , P.J. Crowley a arătat că ar putea avea consecinţe severe pentru interesele SUA.
Comunicaţiile ar putea revela, de pildă, faptul că înalţi oficiali guvernamentali ai unor ţări sunt surse de informaţii sensibile despre guvernele lor, ceea ce va face dificil pentru SUA să obţină în viitor asemenea informaţii.
P.J. Crowley a precizat că, fără să intre în detalii specifice, asemenea documente descriu sumarele întâlnirilor, analiza evenimentelor în ţările respective şi înregistrări ale unor conversaţii confidenţiale cu oficiali ai altor guverne şi cu membri ai societăţii civile.
Acum, WikiLeaks spune că informaţiile scurse pe care le va publica poate chiar la acest sfîrşit de săptămînă, sunt de 7 ori mai multe decât cele 400.000 de documente despre operaţiunile americane din Irak publicate în luna octombrie.
Ambasadorul SUA la Bagdad, James Jeffrey, a condamnat într-o conferinţă de presă publicarea informaţiilor clasificate drept "absolut extrem de periculoasă" şi a arătat că oficialii irakieni sunt total nemultumiţi de perspectiva ca discuţiile lor confidenţiale cu americanii să ajungă în presă.
Wikileaks va publica trei milioane de documente "periculoase"
Ar fi vorba de 3 milioane de documente diplomatice. Printre ţările alertate până acum de către Departamentul de Stat sunt Turcia, Israelul, Marea Britanie, Danemarca şi Norvegia.
Unele surse vorbesc despre faptul că documentele scurse către WikiLeaks ar arăta că Turcia a ajutat al-Qaeda în Irak şi că SUA au ajutat organizaţia rebelă kurdă PKK , organizaţie ce poartă, din anul 1984, un război separatist împotriva Turciei şi care a fost calificată de către Departamentul de Stat începând cu 1979 drept organizaţie teroristă.
Ştiri de presă din întreaga lume semnalează că guvernele se pregătesc pentru impactul celor ce vor fi dezvăluite.
Relaţiile SUA cu Moscova ar putea fi afectate de evaluările generale privind situaţia politică din Rusia şi de caracterizări puţin măgulitoare la adresa liderilor ruşi.
Se aşteaptă ca multe dintre comunicaţiile care vor fi dezvăluite să dateze de la începutul Administraţiei Obama, ceea ce, spun analiştii, nu va îngădui Casei Albe să se distanţeze de dezvăluiri.
În timp ce unele documente ar putea veni cu detalii despre întîlniri ale diplomaţilor americani cu lideri ai opoziţiei din diverse ţări, cu disidenţi şi activişti pentru drepturile omului, dezvăluiri care i-ar putea pune în pericol pe aceştia, altele se aşteaptă să releve tactici de presiuni folosite de diplomaţii americani.
Un semnal de alertă îl constituie potenţiala dezvăluire a presiunilor pe care Administraţia Obama le-a făcut asupra diverselor ţări de a accepta transferul deţinuţilor care au primit undă verde de a fi eliberaţi de la Guantanamo Bay dar care nu sunt bineveniţi în ţările lor de origine.
Există, de asemenea, îngrijorări că ar putea fi publicate programe delicate privind surse secrete de informaţii sau practici pentru obţinerea lor.
Dezvăluirile se vor referi probabil în mod special la relaţiile SUA cu Europa, dar şi cu ţări cheie din Asia.
Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, este acuzat în Suedia pentru viol şi hărţuire sexuală, alegaţii despre care acesta spune că ar fi o conspiraţie orchestrată de SUA.