WikiLeaks, acuzat că sabotează formarea guvernului irakian
Premierul irakian Nouri al Maliki l-a acuzat pe fondatorul siteului WikiLeaks că vrea "să-i saboteze încercările de a forma un guvern" prin publicarea rapoartelor secrete.
Articol de Dan Vasiliu, Radio România Cultural, 24 Octombrie 2010, 14:55
Premierul irakian Nouri al Maliki l-a acuzat pe fondatorul siteului WikiLeaks că prin publicarea rapoartelor secrete vrea să-i saboteze încercările de a forma un guvern.
În unele dintre acestea se susţine că primul ministru ar fi avut cunoştinţă de existenţa unor aşa numite "escadroane şiite ale morţii".
Nouri al Maliki a negat această acuzaţie care în opinia sa ar putea bloca negocierile începute în martie, de formare a unui guvern de coaliţie.
Pe de altă parte, Naţiunile Unite si organizaţia pentru drepturile omului Amnesty International au cerut Statelor Unite să ancheteze informaţiile despre cazurile de tortură care ar fi avut loc in Irak.
"Administraţia americană are obligaţia de a investiga aceste acuzaţii.
"Preşedintele Obama a ajuns la putere făgăduind schimbarea şi trebuie să se ocupe de cazurile semnalate" a declarat pentru BBC unul din reprezentanţii ONU.
Amnesty International consideră că dezvăluirile făcute recent sunt similare cu cele ale unui raport publicat în septembrie 2010 în care erau denunţate torturile şi abuzurile comise împotriva deţinuţilor irakieni, de către forţele de securitate ale acestei ţări.
În schimb, Statele Unite şi Marea Britanie au condamnat publicarea documentelor pe siteul Wikileaks argumentând că viaţa soldaţilor şi a colaboratorilor acestora e pusă în pericol.
Fondatorul Wikileaks respinge acuzaţiile
Fondatorul Wikileaks Julian Assange a respins acuzaţiile.
Într-o conferinţă de presă susţinută la Londra, acesta a declarat că publicarea în urmă cu câteva luni a unor rapoarte similare despre Afganistan nu a făcut nicio victimă.
"Aceste documente au importanţă imensă, publicul află astfel că aproximativ 15 mii de civili au fost ucişi, fără ca acest lucru să fie menţionat în vreun raport oficial", spune el.
Potrivit datelor publicate pe situl Wikileaks, în perioada 2004 - 2009, s-ar fi înregistrat aproape 110 mii decese violente.
Acestea includ peste 66 mii de civili, aproape 24 mii persoane calificate drept duşmani şi circa 15 mii de membri ai forţelor de securitate irakiene.
Unele rapoarte indică faptul că autorităţile irakiene i-ar fi torturat pe prizonieri, folosind electroşocuri sau bormaşini electrice.
Unii deţinuţi se pare că au fost chiar executaţi.