Washingtonul lansează convorbiri de pace pentru Ucraina
Secretarul de stat american în domeniul apărării, Pete Hegseth, spune că atât Rusia şi Ucraina, cât şi aliaţii trebuie să se aşeze serios la masă.
![Washingtonul lansează convorbiri de pace pentru Ucraina](https://www.romania-actualitati.ro/img.php?u=https%3A%2F%2Fwww.romania-actualitati.ro%2Fuploads%2Fmodules%2Fnews%2F0%2F2025%2F2%2F13%2F206079%2F17394508674fc7eb1d.jpg&w=960&h=540&c=1)
Articol de Radio România Actualităţi, 13 Februarie 2025, 14:43
Statele Unite transmit un mesaj ferm Consiliului miniştrilor apărării NATO, care începe joi la Bruxelles: Washingtonul lansează convorbiri de pace pentru Ucraina, iar ambele tabere vor trebui să facă anumite concesii. În cazul Ucrainei, acestea ar însemna renunţarea la unele teritorii şi abandonarea aspiraţiilor de aderare la NATO. Ambele condiţii coincid cu propuneri ale Rusiei, fiind respinse anterior de Kiev.
Washingtonul a reluat şi o cerere făcută anterior de preşedintele Donald Trump, ca aliaţii să dea 5% din PIB pentru apărare, un procent cu mult peste cei 2% conveniţi anterior, pe care mulţi membri nu îl cheltuie încă. Aliaţii europeni cer ca, atât ei, cât şi Kievul, să participe la negocierile de pace şi insistă ca, în viitor, Ucraina să poată fi admisă în NATO.
Reporter: Bogdan Isopescu - ”Secretarul de stat american în domeniul apărării, Pete Hegseth, spune că atât Rusia şi Ucraina, cât şi aliaţii trebuie să se aşeze serios la masă, să discute onest şi să facă acele concesii necesare pentru a opri pierderea de vieţi omeneşti cât mai repede.
Pete Hegseth: ”Rolul meu ca reprezentant al Statelor Unite este să discut realist despre cursul acestui conflict. Şi cred că toată lumea a văzut că preşedintele Trump, care este cel mai bun negociator de pe glob, a făcut demersuri să aducă la aceeaşi masă cele două părţi pentru a negocia pacea. Aşa că discuţia aliaţilor NATO de astăzi trebuie să fie onestă, pentru a aduce pacea pe continent.
Iar aliaţii europeni trebuie să preia conducerea apărării continentului şi a garanţiilor de securitate. Statele Unite le vor sta alături, pentru a ne asigura că NATO este puternică şi că acest conflict se va termina.”
De partea cealaltă, aliaţii europeni susţin că drumul Ucrainei către NATO este un obiectiv asumat al Alianţei de care nu se dezic, apoi, că orice pace negociată trebuie să aibă la masă Ucraina şi este necesar ca aliaţii europeni să aibă un rol central în acest proces. State precum Franţa sau Germania condamnă faptul că preşedintele Trump pare a fi făcut concesii Rusiei chiar înainte de a începe negocierile de pace.
La rândul său, secretarul general NATO, Mark Rutte, spune cu diplomaţie că Ucraina trebuie să fie sprijinită pentru a avea o poziţie de forţă la masa negocierilor şi că aliaţii trebuie să se asigure că pacea va fi durabilă, fără posibilitatea ca Rusia să pornească un alt conflict în viitor.”/editor Florin Lepadatu/