Washington: Impactul schimbării climatice asupra securității globale
Set de documente, publicate la Washington, privind modul în care schimbarea climatică va afecta securitatea globală.
26 Octombrie 2021, 09:25
Casa Albă, comunitatea serviciilor secrete americane și Pentagonul au publicat, în pregătirea summitului climatic, programat la Glasgow, la sfârșitul acestei săptămâni, un set de documente privind modul în care schimbarea climatică va afecta securitatea globală. Rapoartele relevă îngrijorarea din ce în ce mai mare a administrației americane cu privire la faptul că schimbarea climatică poate reformula interesele strategice ale Statelor Unite, poate oferi noi oportunități rivalilor Americii, cum este China, și poate accentua instabilitatea în state nucleare ca Pakistan și Coreea de Nord. Schimbarea climatică alterează peisajul strategic și modelează mediul de securitate, ridicând amenințări complexe pentru Statele Unite și națiunile lumii, arată secretarul Apărării, Lloyd Austin, într-o declarație care însoțește raportul Pentagonului, adăugând: pentru a descuraja războiului și a ne proteja țara, Departamentul Apărării trebuie să înțeleagă modurile în care schimbarea climatică afectează misiunile, planurile și capabilitățile.
Raportul Pentagonului analizează modul în care China și alte țări ar putea profita de creșterea nivelului mărilor și topirii ghețarilor, întreruperile în pescuit ar putea declanșa un conflict legat de securitatea hranei, precipitații imprevizibile ar putea crește tensiunile cu privire la accesul la râurile care traversează granițe, cum sunt Nilul şi Mekong, și chiar eforturile de a combate schimbarea climatică ar putea conduce la consecințe neintenționate, cum ar fi conflicte legate de accesul la minerale rare, necesare în construirea sistemelor electronice și a turbinelor de vânt. Documentul emis de Comunitatea Națională a Informațiilor, prima evaluare a acesteia dedicată schimbării climatice, vine cu alte sumbre avertizări. "Schimbarea climatică va exacerba riscurile la adresa securității naționale a Statelor Unite, cu impactul fizic în creștere și cu tensiunile geopolitice escaladând în legătură cu răspunsul în fața provocării" - se arată în documentul care conchide că în vremea ce eforturile pentru reducerea emisiilor de gaze de seră sunt în creștere, politicile actuale și angajamentele sunt insuficiente pentru a atinge obiectivele prevăzute în Acordul climatic de la Paris.
Ţările polemizează cu privire la care dintre ele ar trebui să acționeze mai curând, se arată în documentul care avertizează că în încercarea de a face față efectelor schimbării climatice, țările în curs de dezvoltare și cele vulnerabile ar putea cere ajutorul Washingtonul şi crea astfel mai multă presiune asupra resurselor diplomatice, economice, umanitare și militare ale Statelor Unite. Tensiunile geopolitice vor crește în următoarele decenii pentru că ţările vor resimți efectele fizice ale schimbării climatice. Acestea vor fi resimțite cel mai acut în părți ale lumii care sunt deja în curs de transformare, cum este regiunea arctică. În ce privește raportul Casei Albe, acesta arată că seceta și alte evenimente climatice extreme pot provoca conflicte și conduce la deplasări masive de populație, de care țări ca Rusia și China ar putea profita, câștigând influență prin acordarea de sprijin direct țărilor afectate.