Votul cetăţenilor R. Moldova din străinătate, disputat
Partidul Comunist din Republica Moldova a contestat în justiţie decizia Comisiei Electorale Centrale de a deschide 49 de secţii de votare noi în străinătate pentru referendumul din 5 septembrie.
Articol de Lina Grâu, Chişinău, 05 August 2010, 18:18
Partidul Comunist din Republica Moldova a contestat în justiţie decizia Comisiei Electorale Centrale privind constituirea secţiilor de votare peste hotare.
Sectiile au fost deschise de autorităţile din Republica Moldova în perspectiva referendumului din 5 septembrie, unde cetăţenii vor fi întrebaţi dacă ar dori ca şeful statului să fie ales prin vot direct de către popor.
În noimebrie, ar urma să aibă loc şi alegeri - parlamentare şi prezidenţiale.
Comuniştii din Republica Moldova au depus o cerere la Curtea de Apel Chişinău, prin care au solicitat anularea deciziei Comisiei Electorale Centrale de deschidere a 79 de secţii de votare în strainatate.
Comisia Electorală din Republica Moldova a aprobat marţi decizia de a înfiinţa pe lângă secţiile care au funcţionat şi la scrutinele precedente încă 49 de secţii de votare noi, majoritatea în statele europene.
Aceste secţii ce vor fi deschise în afara ambasadelor şi consulatelor Republicii Moldova.
În Italia, de exemplu, vor fi deschise 20 de secţii de votare, iar în România – şase.
PCRM considera că această decizie ar fi una ilegala şi ar permite fraudarea alegerilor.
În acelaşi timp, PCRM neagă că ar fi contestat deschiderea secţiilor de votare în străinătate pentru că s-ar teme de votul masiv antcomunist al moldovenilor plecaţi la muncă în Occident.
"S-a încălcat termenul limită de constituire a acestor secţii, care este 35 de zile înaintea referendumului, adică 31 iulie. Hotărârea a fost adoptată pe data de 3 august.
"Mai mult, s-a încălcat prevederea Codului Electoral cu privire la înregistrarea prealabilă – noi în acest moment nu cunoaştem câţi alegători avem peste hotare, dar cu toate acestea secţiile au fost votate", a argumentat juristul PCRM, Sergiu Sârbu.
Guvernul Republicii Moldova: "Decizie legală"
Guvernul de la Chişinău declară că a deschis secţii suplimentare pentru a asigura dreptul la vot al cetăţenilor din străinătate.
De asemenea preşedintele Comisiei Electorale Centrale, Eugen Ştirbu, susţine la rândul său că decizia Comisiei este una perfect legală.
Acesta a mai afirmat că este dreptul democratic al comuniştilor să o conteste, dar există şi dreptul cetăţenilor moldoveni de peste hotare de a-şi exercita dreptul la vot.
"Eu socot că noi am procedat corect, dar va decide judecata. Din punctul nostru de vedere, consider că am făcut o modificare esenţială pentru cei care vor vota peste hotarele ţării", a spus Eugen Ştirbu.
Conform datelor neoficiale, un milion de oameni sunt plecaţi la lucru în străinătate, ceea ce reprezintă aproape un sfert din populaţia activă a Republicii Moldova, mai bine de o jumătate muncind în ţările UE.
Secţiile de votare din străinătate vor fi deschise cu suportul financiar al Comisiei Europene, care va aloca 120 de mii de euro în acest sens, bani necesari pentru amenajarea secţiilor de votare, deplasarea şi cazarea membrilor birourilor electorale.