Vladimir Putin vrea să schimbe politica externă a Rusiei
Politică externă trebuie să asigure interesele naţionale ale Rusiei, să fie pragmatică şi multivectorială, în condiţiile constituirii unui nou sistem de relaţii internaţionale, se arată în decretul semnat de preşedinte.
08 Mai 2012, 15:16
În Rusia, Camera inferioară a parlamentului se pregăteşte să confirme rocada din fruntea ţării, votându-l pe Dmitri Medvedev în funcţia de prim-mininstru, a doua zi după ce acesta i-a cedat locul la Kremlin preşedintelui ales, Vladimir Putin.
Mulţi ruşi consideră însă că această schimbare ar trebui să fie mai mult decât una de faţadă, dacă puterea politică de la Moscova doreşte să rezolve problemele social-economice, dar şi pe cele de politică externă şi de securitate ale ţării.
Concomitent cu propunerea adresată Dumei de a aproba numirea lui Dmitri Medvedev în funcţia de prim-ministru, Vladimir Putin a semnat luni, primele decrete ale celui de-al treilea său mandat prezidenţial, documente ce stabilesc obiectivele concrete, a căror realizare va reveni în mare parte noului executiv.
Unul dintre acestea este şi elaborarea de către ministerul de externe, până la sfârşitul anului, a proiectului noii doctrine de politică externă a Rusiei.
Această politică - prevede decretul - trebuie să asigure interesele naţionale ale Rusiei, să fie pragmatică şi multivectorială, în condiţiile constituirii unui nou sistem de relaţii internaţionale, definite în decret ca "policentric".
Ca sarcină prioritară este definită crearea condiţiilor externe pentru dezvoltarea pe termen lung a Rusiei, modernizarea economiei şi întărirea poziţiilor pe pieţele internaţionale.
Ca direcţie-cheie, este declarată dezvoltarea cooperării şi aprofundarea integrării în spaţiul post-sovietic, intrarea în vigoare a zonei de comerţ liber şi dezvoltarea integrării euro-asiatice în cadrul Uniunii Vamale şi Spaţiul Economic Unic cu Belarus şi Kazahstanul şi în scopul înfiinţării, la 1 ianuarie 2015, a Uniunii Economice Euroasiatice.
Decretul menţionează că Rusia va continua să participe activ la identificarea căilor de soluţionare a problemei transnistrene pe baza respectării suveranităţii, integrităţii teritoriale şi statutului neutru al Republicii Moldova, cu stabilirea unui statut special al Transnistriei.
Relaţie stabilă cu Statele Unite
În relaţiile cu Statele Unite, Moscova va urmări "o relaţie stabilă şi predictibilă, bazată pe egalitatea în drepturi, neamestec în afacerile interne şi respectarea reciprocă a intereselor, urmărind să ridice aceste relaţii la un nivel "cu adevărat strategic"".
Vladimir Putin cere realizarea în continuare a Tratatului ruso-american START, cu sublinierea că negocierile privind reducerea în continuare a arsenalelor nucleare ofensive sunt posibile numai în contextul luării în consideraţie a tuturor factorilor care influenţează stabilitatea globală.
Unul dintre acestea este, din punct de vedere al Rusiei, şi scutul global antirachetă al Statelor Unite.
Decretul cere ministerului de externe şi celorlalte organe implicate să apere consecvent modalităţile ruseşti de abordare a acestei probleme şi să urmărească obţinerea de garanţii ferme că scutul nu este îndreptat împotriva Rusiei.
Obiectivul strategic în relaţia cu Uniunea Europeană este definit ca înfiinţarea unui spaţiu economic şi umanitar unic de la Atlantic la Pacific şi, totodată, dezvoltarea unui parteneriat reciproc avantajos în domeniul energiei, cu respectarea strictă a contractelor bi şi multilaterale în aceste domenii.