Vladimir Putin se va adresa parlamentului rus pe tema Crimeii
Într-un gest extrem de rar, preşedintele Vladimir Putin a convocat la Kremlin parlamentarii de la Moscova, urmând să analizeze rezultatul referendumului din Crimeea.
17 Martie 2014, 14:09
Parlamentul de la Simferopol a proclamat independenţa Crimeei şi i-a solicitat Rusiei ca regiunea să fie primită în Federaţie cu statutul de republică.
Legislativul regiunii a recunoscut, astfel, rezultatul referendumului de ieri, la care 97% dintre participanţii au optat pentru separarea de Ucraina şi alipirea la Federaţia Rusă.
La Moscova, agenţiile de presă transmit că preşedintele Vladimir Putin se va adresa, mâine, pe tema Crimeei, Camerelor reunite ale parlamentului, care vor adopta şi o declaraţie de susţinere a referendumului de ieri.
La Kiev, Duma de Stat a aprobat astăzi un decret prezidenţial care prevede mobilizarea parţială a 40 de mii de rezervişti.
Mâine pare să fie ziua decisivă a crizei din Crimeea, cel puţin în faza actuală, pentru că preşedintele Vladimir Putin a chemat la Kremlin parlamentarii de la Moscova, ceea ce este o ocazie destul de rară şi probabil că el va decide modul în care Rusia va trata cererea de aderare la Rusia a Crimeii şi a localităţii oraşului Sevastopol, unde se află principala bază a flotei ruse de la Marea Neagră.
De asemenea, Ministerul rus de Externe a dat publicităţii o declaraţie în care dezvăluie detaliile propunerii sale adresate recent privind înfiinţarea unui grup de sprijin pentru Ucraina din care să facă parte toate forţele politice acceptabile, o componentă acceptabilă pentru toate forţele politice ucrainene şi care ar prevedea în primul rând realizarea imediată a tuturor obligaţiilor stipulate în acordul dintre fostul preşedinte Viktor Ianukovici şi fosta opoziţie din 21 februarie, inclusiv depunerea armelor deţinute ilegal de către populaţie şi de asemenea înfiinţarea unei adunări constituţionale cu reprezentare egală a tuturor regiunilor ucrainene în vederea pregătirii unei noi constituţii care să transforme Ucraina într-un stat federal.
Mobilizare parţială, aprobată de parlament
În această nouă constituţie ar urma să fie de asemenea prevăzut şi statutul Ucrainei ca stat suveran şi neutru din punct de vedere militar şi politic, iar limba rusă alături de ucraineană să primească statut de limbă de stat.
A doua limbă de stat, în timp ce celelalte limbe vorbite de minorităţile din Ucraina să fie tratate în conformitate cu Convenţia europeană privind limbile regionale şi ale minorităţilor.
De asemenea, referendumul prevede propunerea Rusiei prevede şi respectarea dreptului Crimeei de a-şi determina determina soarta în conformitate cu rezultatele referndumului din 16 martie, pe care declaraţia Ministerului Rus de Externe îl numeşte "o expresie liberă a voinţei populare".
În Ucraina deocamdată nu există reacţii imediate la aceste propuneri, Rada Supremă a aprobat cu puţin timp în urmă decretul semnat mai înainte de preşedintele interimar Olexandr Turcinov privind mobilizarea parţială, o decizie motivată de "agravarea situaţiei social-politice din Crimeea", agresiunea nedisimulată şi ocuparea de către Rusia a unei părţi a teritoriului Republicii Autonome Crimeea şi a oraşului Sevastopol.
Mobilizarea parţială se va derula pe parcursul a 40 de zile pe tot teritoriul Ucrainei, inclusiv în Crimeea, însă aici pe bază de voluntariat şi prevede atragerea în forţele armate cât şi nou înfiinţata Gardă Naţională câte 20 de mii de persoane.