Vladimir Putin: Nu noi am început războiul în Ucraina, noi am intervenit ca să-l oprim
Putin și-a reluat narațiunea propagandistică bine cunoscută, potrivit căreia Occidentul a transformat Ucraina într-un proiect anti-rusesc.
Articol de Radiojurnal, 21 Februarie 2023, 13:35
Preşedintele rus Vladimir Putin a acuzat ţările occidentale că au fost cele care au declanşat războiul din Ucraina şi încearcă să transforme un conflict local într-o confruntare globală cu Rusia.
În discursul rostit în faţa elitelor politice de la Moscova, la aproape un an de la declanşarea invaziei din Ucrainei, liderul de la Kremlin a afirmat că poporul ucrainean a fost luat ostatic de regimul de la Kiev şi de stăpânii săi vestici.
Putin a spus că luptătorii ruşi se bat pentru viitor şi pentru restaurarea dreptăţii istorice şi a dat asigurări că Rusia are toate resursele pentru a-şi asigura securitatea şi pentru a se dezvolta, în pofida sancţiunilor occidentale.
Corespondentul TVR la Moscova, Liviu Iurea, a urmărit discursul şi transmite acum în direct pentru Radio România Actualități. Bună ziua!
Reporter: Bună ziua! Să știți că, contrar așteptărilor, Vladimir Putin nu a anunțat decizii cruciale care ar fi necesitat convocarea pentru mâine a unei ședințe extraordinare a Dumei de Stat.
În discursul său despre starea națiunii, liderul de la Kremlin a explicat în primul rând de ce Rusia a fost nevoită să înceapă războiul din Ucraina, motivând că guvernanții de la Kiev oricum intenționau să declanșeze o ofensivă militară în Donbas, programată pentru primăvara anului trecut.
Putin și-a reluat narațiunea propagandistică bine cunoscută, potrivit căreia Occidentul a transformat Ucraina într-un proiect anti-rusesc.
La un moment dat, Vladimir Putin declara chiar: ”nu noi am început războiul în Ucraina, noi am intervenit ca să-l oprim”, deci ca să vedeți! Şi a mai făcut o declarație interesantă referitor și la intenția statelor occidentale de a livra Ucrainei arme moderne și performante.
Putin a avertizat că cu cât armele occidentale vor bate mai departe spre teritoriul Rusiei, cu atât mai mult Moscova va fi obligată să îndepărteze și mai mult aceste amenințări care există la frontierele sale.
E o aluzie, chiar o amenințare că Rusia poate să nu se oprească la teritoriile deja anexate din Ucraina. Putin a vorbit mai mult despre cei care sunt angrenați în teatrul de operațiuni din țara vecină, a promis chiar un fond special de întrajutorare pentru familiile celor uciși pe front, pentru participanții la război și a veteranilor care au luptat în Ucraina. Liderul de la Kremlin a dat asigurări că economia țării nu a fost îngenuncheată de sancțiunile economice impuse Rusiei.
Chiar recunoștea că vremurile actuale sunt pline nu numai de provocări, dar și de posibilități de dezvoltare pe cont propriu. Da, Kremlinul acordă o importanță deosebită reorientării economiei ruse spre piețele asiatice, reconstruirea lanțurilor logistice spre răsărit și crearea unei infrastructuri de transport pe axa Nord-Sud.
În aceste proiecte, Putin nu a amintit deloc de Europa, recunoscând că piața occidentală, în următorii 10-15 sau chiar mai mult, este pierdută pentru Rusia.
A făcut apel și la oligarhii care și-au pierdut averile în Occident. I-a invitat să-și țină economiile, să investească și să dezvolte afacerile în Rusia, fiind convins că banii confiscați prin intermediul sancțiunilor pot fi considerați pierduți.
Putin a vorbit o oră și 45 de minute, dar cam astea sunt principalele idei care au fost cât de cât așa mai importante.