Vladimir Putin "nu doreşte divizarea Ucrainei"
Vladimir Putin susţine că nu îşi doreşte divizarea Ucrainei sau un conflict îngheţat, a spus premierul britanic David Cameron în urma întâlnirilor de la Milano.
Articol de Cătălin Gomboş, 17 Octombrie 2014, 12:41
La Milano a avut loc o primă rundă de convorbiri, pe tema crizei ucrainene, între lideri europeni şi preşedinţii Rusiei şi Ucrainei, Vladimir Putin şi Petro Poroşenko.
Părţile au apreciat că s-au făcut unele progrese, însă există, în continuare, diferende.
Întâlnirile de la Milano au loc în marja summitului Europa - Asia, care se desfăşoară în aceste zile în oraşul italian.
Întâlnirea cu Petro Poroşenko a fost pozitivă, consideră Vladimir Putin, însă purtătorul său de cuvânt a declarat că există în continuare numeroase diferende şi neînţelegeri.
La convorbiri au participat cancelarul german, Angela Merkel, premierii britanic şi italian, David Cameron şi Mateo Renzi, precum şi preşedintele Franţei, Francois Hollande, şi preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.
Premierul italian a precizat că au fost făcute progrese, iar David Cameron a declarat că Vladimir Putin susţine că nu îşi doreşte divizarea Ucrainei sau un conflict îngheţat.
Înaintea reuniunii, cancelarul german, Angela Merkel, declarase că este în primul rând în sarcina Rusiei să se asigure că acordul de încetare a focului în estul Ucrainei va fi respectat; amintim că armistiţiul a fost încălcat de zeci de ori de când a intrat în vigoare la începutul lunii septembrie.
Kievul şi Moscova, dispută pe prețul gazului
Kievul susţine că armistiţiul ar fi fost încălcat de rebeli care, potrivit mai multor capitale occidentale, ar fi fost sprijiniţi de Rusia cu armament şi militari, acuzaţii respinse, însă de Moscova.
Dincolo de conflictul din estul Ucrainei, Kievul şi Moscova au o dispută şi cu privire la preţul cerut de Rusia pentru gaze şi datoriile pe care Ucraina le are de plătit.
Decizia Rusiei de a opri livrările de gaze către Ucraina ar putea afecta Uniunea Europeană, căreia Rusia îi asigură o treime din necesarul de gaz; jumătate din acesta este livrat prin conducte care trec pe teritoriul Ucrainei.
De altfel, Vladimir Putin a avertizat că în cazul în care Ucraina va preleva neautorizat gaze destinate UE din conductele de tranzit, pentru a-şi acoperi necesarul intern pe timp de iarnă, Rusia va reduce livrările cu o cantitate egală cităm "celei furate".
#ASEM Summit 2014: High level meeting on #Ukraine@euHvR@BarrosoEU@IT2014EU#Russiahttp://t.co/d4MrBcYjQupic.twitter.com/7ceajVsCCM
— EU Council TV News (@EUCouncilTVNews) 17 Octombrie 2014