Vladimir Putin face apel la "reconciliere naţională"
Preşedintele ales al Rusiei, Vladimir Putin, a făcut apel la unitatea tuturor forţelor politice, recunoscând că perioada electorală a fost una tensionată, iar ecourile luptelor politice se resimt încă.
11 Aprilie 2012, 19:41
Preşedintele ales al Rusiei, Vladimir Putin, a făcut un apel la reconciliere naţională şi le-a cerut concetăţenilor săi să-şi unească eforturile pentru a continua dezvoltarea economică.
În raportul anual prezentat în faţa parlamentului, Vladimir Putin a spus că Rusia a reuşit să depăşească efectele crizei, dar diferenţele sociale s-au adâncit, în pofida rezultatelor bune obţinute.
Preşedintele ales al Rusiei, care va fi învestit în funcţie la începutul lui mai, şi-a ţinut discursul pe fundalul protestelor organizate de activişti ai opoziţiei care contestă rezultatul alegerilor legislative şi prezidenţiale vizate de numeroase acuzaţii de fraude.
Vladimir Putin şi-a început discursul răspunzând indirect protestelor ce au marcat campania electorală.
Recunoscând că perioada electorală a fost una tensionată, iar ecourile luptelor politice se resimt încă, Vladimir Putin a făcut apel la unitatea tuturor forţelor politice.
Vladimir Putin a apreciat pozitiv rezultatele guvernului său şi a evidenţiat în mod special ieşirea cu succes a Rusiei din criza economică şi financiară, afirmând că un eşec ar fi ruinat economia şi sfera socială şi ar fi pus sub semnul întrebării "însăşi suveranitatea şi consistenţa geopolitică a Rusiei".
"La începutul anului 2012, aşa cum ne-am planificat, PIB-ul rus a depăşit nivelul anterior crizei; aceasta înseamnă că economia noastră a depăşit integral consecinţele căderii din anul 2008", a spus preşedintele ales al Rusiei.
Vladimir Putin nu a menţionat creşterea preţului petrolului, ca bază a acestei redresări rapide, punând accentul însă pe meritele politicii guvernului.
Dar a ţinut să reamintească faptul că în perioada de criză executivul a reuşit să asigure creşterea reală a salariilor şi pensiilor şi a promis că până în 2020 salariul mediu va trebui să crească cu 60-70%, anunţând totodată noi creşteri ale pensiilor şi alocaţiilor.
Vladimir Putin a numit şi o serie de alte obiective ale noii sale preşedinţii, ca şi pentru anii următori: intrarea, în doi-trei ani, în rândul primelor cinci economii din lume; creşterea investiţiilor în economie cu până la 25% din PIB, până în anul 2015; crearea a nu mai puţin de 25 de milioane de locuri de muncă de calitate; îmbunătăţirea radical a climatului investiţional şi altele.
Întrebat, în timpul interpelărilor, dacă ar fi de acord cu reducerea numărului de mandate prezidenţiale la două faţă de două consecutive, ca în prezent, Vladimir Putin a spus că ideea este rezonabilă şi merită discutată, dar a ţinut să precizeze că pe el, personal nu îl vizează, întrucât legea nu va avea putere retroactivă.
Vladimir Putin nu a devăluit însă dacă va candida la preşedinţie şi în anul 2018.
Prezenţa sa în Dumă a fost marcată şi de un incident, deputaţii Partidului Rusia Justă, în frunte cu liderul lor, Serghei Mironov, au părăsit sala atunci când Vladimir Putin a refuzat să intervină în conflictul legat de alegerea primarului oraşului Astrahan, unde candidatul Rusiei Juste se află în greva foamei, considerând că adversarul său de la partidul de guvernământ, Rusia Unită, a câştigat alegerile prin fraudă.