Vladimir Putin, discurs la ONU şi întâlnire cu Barack Obama
Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin este aşteptat, pentru prima dată în ultimii 10 ani, la Adunarea Generală, iar luni are programată o întâlnire cu omologul său american Barack Ob
28 Septembrie 2015, 05:37
Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin este aşteptat, pentru prima dată în ultimii 10 ani, la Adunarea Generală, iar luni are programată o întâlnire cu omologul său american Barack Obama.
Cei doi nu s-au mai întâlnit din noiembrie, iar discuţiile de-acum au fost precedate de o adevărată coregrafie mediatică, atât Kremlinul, cât şi Casa Alba revendicându-şi invitaţia de organizare a lor.
Nici agenda nu este clară.
Partea rusă spune că prioritară este situaţia din Siria, în vreme de partea americană susţine că principalul subiect va fi Ucraina.
Preşedintele Putin va discuta criza ucraineană şi vineri, la Paris, cu omologii francezi şi ucrainean, precum şi cu cancelarul german.
Întâlnirea Putin-Obama, de mâine, de la New York, de neconceput, cu doar două săptămâni în urmă, din cauza divergenţelor fundamentale în problemele cheie ale Ucrainei şi Siriei, poate deveni evenimentul politic central al anului.
Şefii celor două diplomaţii, Serghei Lavrov şi John Kerry, au avut astăzi, la New York, noi discuţii vizând finalizarea agendei, explicitarea poziţiilor de negociere şi posibilele concluzii comune.
Despre importanţa mizei, pentru Moscova însă întâlnirea în sine este un important succes politic, fiind o primă abatere a Casei Albe de la linia de izolare a liderului de la Kremlin, proclamată după declanşarea crizei ucrainene.
Comentatorii sunt aproape unanimi în a explica subita decizie a lui Barack Obama de a se întâlni cu liderul rus de mişcările acestuia în Siria pe fondul lipsei de rezultate a campaniei anti-ISIS condusă de coaliţia în frunte cu SUA şi a efectului crizei refugiaţilor, intervenită într-un moment cât se poate de oportun pentru Rusia, criză care a schimbat atitudinea liderilor europeni faţă de conflictul sirian.
Pe acest fond, Moscova a introdus în joc o necunoscută majoră: creşterea prezenţei sale militare în Siria.
Ridicând miza în Siria, Putin a schimbat priorităţile agendei internaţionale, Ucraina ieşind, fie şi temporar, din prim-planul atenţiei.
Situaţia din Siria a constituit în ultimele zile obiectul unor intense contacte politico-diplomatice ale Rusiei, inclusiv la vârf.
Unul din subiectele discutate a fost crearea unor mecanisme de prevenire a eventualelor ciocniri între militarii ruşi şi cei din SUA, ţările coaliţiei şi Israel.
Un altul, înfiinţarea, supriză, la Bagdad a unui Centru militar de coordonare a acţiunilor anti-ISIS cu participarea Rusiei, Siriei, Irakului şi Iranului.
După întâlnirea cu Serghei Lavrov din această dimineaţă, John Kerry a subliniat necesitatea critică a coordonării eforturilor în lupta anti-ISIS, eforturi care, a subliniat el, încă nu sunt coordonate.
Subiectul ar urma să fie discutat în cadrul convorbilor Putin - Obama.
În opinia lui John Kerry, este începutul eforturilor spre identificarea căilor de oprire a conflictului sirian şi de prezervare a unei Sirii unite, seculare, în care să fie pace şi să nu fie trupe străine - ultima remarcă fiind inclusiv o aluzie la trupele ruseşti.
Conform mediilor ruse, Vladimir Putin ar putea pleda din nou pentru înfiinţarea unei aşa-numite coaliţii largi, fie şi informale, de fapt pentru o coordonare a eforturilor anti-ISIS, cu două elemente cheie.
Primul ar fi participarea forţelor lui Bashar Assad şi acceptarea astfel a acestuia ca partener de către statele occidentale, al doilea, sprijinul militar al Rusiei în această campanie, fără însă o implicare de anvergură.