Vladimir Putin confirmă un posibil compromis cu SUA în Siria
Vladimir Putin confirmă destul de apăsat că cel puţin în una din probleme există un compromis realizat cu SUA, liderul coaliţiei internaţionale împotriva ISIS.
18 Decembrie 2015, 08:03
Vladimir Putin, preşedintele Rusiei, are o conferinţă de presă pe an deschisă în general pentru participarea presei ruse şi străine acreditate.
Cea de ieri, a 11-a la număr, a durat numai 3 ore şi 10 minute. Cinci ziarişti străini au reuşit să pună întrebări, 27 ziarişti ruşi.
Declaraţiile lui Putin privind Siria trebuie citite inclusiv în cheia acestei conferinţe care va avea loc mâine la New York, unde va fi reprezentată Rusia de ministrul de externe Serghei Lavrov, Statele Unite de secretarul de stat John Kerry, care a discutat aceste subiecte cu ocazia vizitei de marţi la Moscova, inclusiv proiectul de rezoluţie susţinut, propus de fapt, de Statele Unite, de preşedintele Obama şi care a fost susţinut de Moscova şi îţi propun să ascultăm ce a declarat preşedintele Putin pe această temă.
"Noi susţinem iniţiativa Statelor Unite, inclusiv în legătură cu pregătirea unei rezoluţii a Consiliului de Securitate ONU privind Siria. Şi de fapt cu proiectul acestei rezoluţii a venit la Moscova secretarul de stat John Kerry. În ansamblu ea ne convine. Cred că după ce vor cunoaşte proiectul el va trebui să convină şi autorităţilor siriene, chiar dacă ceva poate nu le va plăcea. Pentru că în încercarea de a rezolva un conflict care durează de mulţi ani şi este un conflict sângeros un compromis este întotdeauna posibil, dar concesii trebuie făcute de amble părţi", a spus preşedintele Rusiei.
Vladimir Putin a a venit cu două clarificări destul de interesante legate de Siria şi care sunt oarecum legate între ele.
În primul rând în legătură cu viitorul bazei de Latakia, acolo unde şi-a creat o poziţie întărită şi a dus apoi avioanele de vânătoare şi bombardament, principalul instrument în operaţiunile din Siria, alături de rachetele de croazieră.
Putin a fost întrebat dacă Rusia are intenţia să permanentizeze la baza respectivă, în contextul în care, de fapt în contextul duratei operaţiunii militare în general în această ţară.
El a reiterat de fapt că această operaţiune va continua atâta timp cât va continua operaţiunea ofensivă a armatei siriene, iar în momentul în care Rusia va constata că autorităţile siriene, armata siriană consideră că a sosit momentul încetării focului şi începerii negocierilor, ruşii, a zis Putin, nu vor fi mai sirieni decât sirienii însişi.
Aceste condiţii, a spus el, Rusia, sau el persona, nu este foarte convins că Rusia ar avea nevoie în Siria de o bază permanentă, mai curând poate de un punct de bazare temporar pentru că, pe de o parte, este o chestiune constisititoare, pe de altă parte Rusia nu intenţionează, aşa cum afirmă unii lideri occidentali care discută cu Rusia subiectul acestei baze, să controleze totul în Siria, să asigure astfel stabilitatea Siriei în Siria post conflict.
În al treilea rând, referindu-se implicit la scopurile militare, a spus Putin, faptul că în acest moment Rusia este în posesia unor rachete de croazieră cu rază medie de acţiune, aeriene şi navale, capabile să lovească ţinte la distanţă de 1500 respectiv 4500 de km, să atingă pe oricine deci, ea nu ar avea nevoie de o bază în această ţară. Dar, a zis el, subiectul rămâne deschis.