Vladimir Putin acuză Occidentul că ar încerca să slăbească Rusia
În discursul său anual către parlament, Vladimir Putin a acuzat din nou Occidentul că ar încerca să slăbească Rusia şi a reluat o serie de teze şi naraţiuni false ale propagandei ruseşti, inclusiv că Federaţia Rusă s-ar apăra de fapt în Ucraina.
Articol de Radiojurnal, 29 Februarie 2024, 13:43
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (29 februarie) - Emisiunea: "Radiojurnal" - Realizator: Cătălin Gomboş - Preşedintele rus, Vladimir Putin, a ameninţat din nou cu arsenalul nuclear al Rusiei, spunând că aceasta are arme capabile să lovească teritoriul ţărilor occidentale şi că există riscul unui conflict nuclear şi al distrugerii civilizaţiei dacă Occidentul va trimite forţe în Ucraina.
Putin a făcut trimitere la o idee în acest sens exprimată de preşedintele francez, Emmanuel Macron, dar respinsă categoric de liderii principalelor puteri NATO.
În discursul său anual către parlament, Vladimir Putin a acuzat din nou Occidentul că ar încerca să slăbească Rusia şi a reluat o serie de teze şi naraţiuni false ale propagandei ruseşti, inclusiv că Federaţia Rusă s-ar apăra de fapt în Ucraina.
Corespondentul TVR la Moscova, Liviu Iurea, a urmărit în direct discursul preşedintelui rus şi ne spune mai multe. Bună ziua!
Reporter: Bună ziua! Nu prea am urmărit; urmăresc în continuare, pentru că deja au trecut două ore, iar Vladimir Putin continuă să vorbească. Cred că este pentru prima dată când şeful statului rus şi-a schimbat structura discursului din faţa parlamentului rus.
De obicei, el se axa în prima parte a mesajului pe partea socială, pentru publicul intern, pentru electoratul rus, şi după aceea amintea şi termina discursul cu problematica internaţională.
Ei bine, de această dată a început cu situaţia de pe frontul din Ucraina, starea armatei ruse şi problematica internaţională.
Nu o să mai revin acum la toată propaganda pe care o ştim cu toţii, pe care a reenunţat-o din nou Vladimir Putin.
Ce mi-a atras atenţia este faptul că şeful statului rus a recunoscut că încă mai sunt probleme în armata rusă, dar încearcă fie rezolvate.
Cu ameninţările vizavi de noi arme pe care Rusia le poate folosi, da, Vladimir Putin a spus că încă mai avem o surpriză pentru neprieteni, spunea aşa, rachet Sarmat, pe care încă nu a văzut-o nimeni, dar a promis că va fi demonstrată, va fi utilizată în foarte scurt timp.
A vorbit în vreo 40 de minute despre problematica din Ucraina şi problematica internaţională, după care s-a axat pe partea internă; vorbeşte şi acum.
Şi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, preciza că discursul de astăzi al lui Vladimir Putin ere în calitate de preşedinte în exerciţiu, şi nu în calitate de candidat la prezidenţialele din Rusia, la scrutinul care va avea loc în perioada 15-17 martie.
De fapt, ceea ce vedem acum, şi urmărim în continuare, este programul-manifest pe care Vladimir Putin îl enunţă în calitate de preşedinte, pentru că este sigur că va câştiga încă un mandat de şase ani.
De aceea, timp de două ore, am urmărit şi am sesizat că toate priorităţile lui merg cel puţin până în anul 2030, deci pe următorii şase de de mandat.
Realizator: Liviu, apropo de războiul din Ucraina, s-a vorbit în ultima perioadă că autorităţile ruse ar pregăti o nouă mobilizare. A făcut Vladimir Putin şi vreun anunţ în acest sens?
Reporter: Nu, nu, nu, acest subiect este trecut, aşa, în umbră. Nu se vorbeşte despre o nouă mobilizare, tocmai pentru a nu supăra populaţia, care deja are nişte sentimente de frustrare, de /.../ de doi ani de război.
De aceea, deocamdată Ministerul Apărării de la Moscova merge pe parte de voluntariat, caută bărbaţi care să meargă pe front contracost, deci îi plătesc, cam cu o sumă de la 2.000 euro pe lună porneşte.
Deci încearcă să rezolve problema forţei înarmate a bărbaţilor doar pe contracost.
Nu s-a pus deocamdată problema unei mobilizări.
Probabil că, după alegeri, undeva nu cred că în timpul verii, probabil că din toamnă iarăşi se va pune problema dacă situaţia, de pe frontul din Ucraina o cere, cel puţin din punctul de vedere al Moscovei.