Vladimir Putin a acuzat țările vestice că încearcă să transforme conflictul local din Ucraina într-o confruntare globală cu Rusia
În discursul rostit la aproape un an de la declanșarea invaziei, Vladimir Putin a acuzat țările vestice că încearcă să transforme conflictul local din Ucraina într-o confruntare globală cu Rusia.
Articol de Florin Lepădatu, 21 Februarie 2023, 16:34
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI - În discursul rostit la aproape un an de la declanșarea invaziei, Vladimir Putin a acuzat țările vestice că încearcă să transforme conflictul local din Ucraina într-o confruntare globală cu Rusia. El a spus că luptătorii ruși se bat pentru viitor și pentru restaurarea dreptății istorice și a dat asigurări că Rusia are toate resursele pentru a-și asigura securitatea și pentru a se dezvolta în ciuda sancțiunilor occidentale.
Corespondentul TVR, Liviu Iurea, a transmis pentru Radio România Actualități: "În discursul său despre starea națiunii, liderul de la Kremlin a explicat, în primul rând, de ce Rusia a fost nevoită să înceapă războiul, motivând că guvernanții de la Kiev oricum intenționau să declanșeze o ofensivă militară în Donbas, programată pentru primăvara anului trecut. Putin și-a reluat narațiunea propagandistică bine cunoscută, potrivit căruia Occidentul a transformat Ucraina într-un proiect antirusesc. La un moment dat, Vladimir Putin declara chiar, citez: 'Nu noi am început războiul în Ucraina. Noi am intervenit ca să-l oprim'. Putin a avertizat că, cu cât armele occidentale vor bate mai departe spre teritoriul Rusiei, cu atât mai mult Moscova va fi obligată să îndepărteze și mai mult aceste amenințări care există la frontierele sale. E o aluzie, chiar o amenințare că Rusia poate să nu se oprească la teritoriile deja anexate din Ucraina."
Președintele Vladimir Putin a anunțat și suspendarea participării Rusiei la Tratatul de reducere a armelor nucleare strategice. Secretarul de stat american, Antony Blinken, a calificat drept nefericit și iresponsabil anunțul, iar secretar secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a cerut Moscovei să revină asupra acestei decizii. Acordul limitează arsenalele nucleare ale Statelor Unite și Rusiei la câte 800 de lansatoare și 1.550 de focoase. Împreună, cele două puteri, dețin în jur de 90% din numărul celor la nivel global.