Vlad Filat: Opţiunea europeană "este a tuturor cetăţenilor"
Premierul Republicii Moldova afirma, în ediţia specială a emisiunii "Matinal de week-end", că prioritatea mandatului său este să facă instituţiile să funcţioneze după rigorile europene.
Articol de Sergiu Şteţ, Shanghai, 02 Mai 2010, 11:06
Premierul Republicii Moldova, Vlad Filat, a fost invitatul triplexului realizat în premieră de Radio România Actualităţi, Radio Moldova şi Radio Vocea Basarabiei, ocazie cu care a vorbit despre relaţiile ţării sale cu România şi despre opţiunea europeană a Republicii Moldova.
Vlad Filat a afirmat în interviul din ediţia specială de duminică a emisiunii "Matinal de week-end", realizată de Gabriel Bassarabescu, că prioritatea mandatului său este să facă instituţiile să funcţioneze după rigorile europene.
"Opţiunea europeană nu este doar a clasei politice care se află la guvernare. La ora actuală, opţiunea europeană este a cetăţenilor din Republica Moldova. Or, absoluta majoritate are o dorinţă foarte clară şi acest lucru ne ajută foarte mult.
"Trebuie să mai spunem probabil un lucru important, că acest proces de integrare europeană are loc în primul rând aici, în Republica Moldova, prin ceea ce realizăm noi cu sprijinul, este adevărat, al partenerilor noştri europeni. Însă reformele, ajustarea a tot ceea ce înseamnă funcţionarea statului la rigorile europene este prioritatea numărul unu", a afirmat Vlad Filat.
Referitor la relaţiile cu România, premierul Vlad Filat a afirmat că acestea îşi urmează cursul firesc şi că spera ca Republica Moldova şi România să aibă un viitor comun în cadrul instituţiilor europene.
''Eu sper că peste 10 ani vom fi împreună în spaţiul unic al comunităţii statelor europene, acolo unde nu există frontiere, acolo nu sunt bariere, şi sunt absolut sigur că în această perioadă de timp vor dispărea foarte multe bariere care se menţin încă în mentalitatea a foarte mulţi oameni din Republica Moldova, ceea ce ţine de identitate, ceea ce ţine de trecut, or acest lucru este important pentru noi.
"Eu privesc lucrurile cu încredere şi cu optimism", mai spunea Vlad Filat.
Premierul Republicii Moldova a apreciat și dezvoltarea relaţiilor culturale cu România, amintind de oportunitatea ca studenţii de peste Prut să studieze la Iaşi sau la Bucureşti dar şi de proiectele de viitor cu organizaţii mass-media româneşti, accentuând bunele relaţii cu Radio România.
"Şi dacă este să vorbim de informaţii calitative, pentru noi este important ca instituţiile media, dincolo de senzaţie şi crime, să mai transmită şi materiale ce ţin de cultură, de educaţie civică, şi în acest sens posturile publice de Televiziune şi de Radio din România ar fi de un real ajutor nouă, aici, în Republica Moldova."
Varianta integrală a interviului o puteţi găsi aici.