Vlad Filat negociază formarea unei majorităţi parlamentare
Premierul desemnat al Republicii Moldova va încerca să obţină sprijinul foştilor parteneri din cadrul Alianţei pentru Integrare Europeană, Partidul Democrat şi Partidul Liberal.
Articol de Mircea Dascaliuc, Radio Chişinău, 15 Aprilie 2013, 09:11
Premierul desemnat al Republicii Moldova, Vlad Filat, ar trebui să înceapă luni negocierile pentru formarea unei majorităţi parlamentare.
El va încerca să obţină sprijinul foştilor parteneri din cadrul Alianţei pentru Integrare Europeană, Partidul Democrat şi Partidul Liberal.
În timp ce democraţii au afirmat că, în anumite condiţii, ar putea să i se alăture din nou premierului, liderul liberal, Mihai Ghimpu, continuă să îi respingă candidatura.
Liberalii traversează o criză profundă, în condiţiile în care mai mulţi miniştri şi deputaţi ai partidului care s-au pronunţat, vineri, pentru negocieri au fost catalogaţi drept "trădători" şi chiar excluşi din formaţiune.
Conform declaraţiilor făcute anterior, şase din cei nouă deputaţi independenţi îl vor susţine pe actualul premier şi este posibil ca şi cei cinci deputaţi excluşi sâmbătă din Partidul Liberal să-i ofere votul tot lui Vlad Filat, cu atât mai mult cu cât în apelul la reformarea partidului cereau expres participarea la aceste negocieri.
Partidul Comuniştilor nu va lua parte la discuţiile pentru formarea guvernului, fiind interesat exclusiv de declanşarea alegerilor parlamentare anticipate.
Negocierile încep şi pe fondul sesizării făcute la Curtea Constituţională de către liderul liberal, Mihai Ghimpu, care susţine că ar fi trebuit numit un premier interimar, contestându-l astfel pe Vlad Filat.
Se pare că Partidul Liberal a decis crearea unui grup de trei negociatori, dar până în acest moment nu este clar dacă aceştia vor participa sau nu la discuţiile pentru formarea noului guvern.
Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, l-a desemnat, miercurea trecută, pe Vlad Filat pentru formarea unui nou guvern, după ce cabinetul acestuia a fost demis în urma moţiunii de cenzură înaintate de către comunişti şi votate în parlament, la data de 5 martie.