Virusul Zika este "urgenţă de sănătate publică la nivel mondial"
Un comitet de experţi independenţi a făcut această recomandare a organizaţiei după ce s-a constatat răspândirea extrem de rapidă a virusului în mai multe ţări din America Latină.
02 Februarie 2016, 07:12
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declarat virusul Zika drept urgenţă de sănătate publică la nivel mondial.
Un comitet de experţi independenţi a făcut această recomandare a organizaţiei după ce s-a constatat răspândirea extrem de rapidă a virusului în mai multe ţări din America Latină.
Anunţul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii a venit luni seară, la capătul unei reuniuni cu uşile închise ce a durat aproape cinci ore şi la care au participat experţi înalţi responsabili ai organizaţiei şi reprezentanţi din opt ţări cele mai afectate din America Latină.
Potrivit BBC, directoarea organizaţiei, Margaret Chan, a declarat că este vorba despre un eveniment extraordinar care cere un răspuns coordonat la nivel internaţional.
Totuşi, ea a spus că nu este cazul să fie impuse restricţii comerciale sau de călătorie.
Zilele trecute, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a constatat că virusul Zika se prpagă exploziv şi a anticipat că ar putea infecta trei-patru milioane de persoane în cele două Americi în acest an.
Acum, organizaţia a pus virusul Zika în aceeaşi categorie de risc în care este şi virusul Ebola.
Acest lucru înseamnă că cercetările, dar şi ajutoarele pentru gestionarea situaţiei create vor fi mult urgentate.
Virusul nu este periculos, dar există suspiciunea că infecţia ar provoca grave malformaţii congenitale la nou-născuţi atunci când mamele au fost infectate.
Directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Margaret Chan, a spus că priorităţile sunt protejarea femeilor însărcinate şi măsuri de eradicare a ţânţarilor care transmit acest virus.
Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, a explicat pentru Radio România cum se transmite virusul şi care sunt urmările.
"Calea de transmitere a virusului Zika este prin intermediul unui tânţar, noi îi spunem vector. Înţepătura de ţânţar transmite această boală pe care ţânţarul o preia de la o persoană care este deja infectată. În ceea ce priveşte transmiterea interumană, în momentul de faţă este documentată o singură cale de transmitere, respectiv de la mamă la făt. Deocamdată este o presupunere, nu este o certitudine că această infecţie poate produce malformaţii congenitale, respectiv microcefalie, şi ceea ce s-a observat, de acolo a venit această concluzie, că numărul mare de îmbolnăviri înregistrate în ultimul an, circa un milion jumătate numai în Brazilia, s-a asociat şi cu număr mare de cazuri de microcefalie, circa 3.800", a spus Alexandru Rafila.
Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie a adăugat că pentru România virusul Zika nu este un pericol.
Pe lângă Brazilia, ţara cea mai afectată, au fost semnalate câteva zeci de cazuri şi în Europa şi America de Nord, la persoane care au călătorit în zonele afectate.
Nu există un tratament sau un vaccin pentru infecţia provocată de virusul Zika. Singura modalitate de a evita infecţia este protecţia împotriva ţânţarilor care răspândesc virusul în zonele tropicale.
Presa internaţională scrie că Organizaţia Mondială a Sănătăţii a reacţionat rapid de această dată, după criticile extrem de dure din urmă cu doi ani, când i s-a reproşat lentoarea cu care a reacţionat în cazul epidemiei de Ebola.