Viitura din Ucraina se propagă în România pe Prut
UPDATE: Prutul a început să iasă din matcă la Oroftiana şi a inundat 35 de gospodării.
Articol de Gina Poenaru, Botoşani, 09 Iulie 2010, 15:45
Prutul a început să iasă din matcă la Oroftiana şi a inundat 35 de gospodării, aproximativ 400 de hectare de păşuni şi teren agricol precum şi o porţiune din Drumul Judeţean 291 D care leagă localităţile Baranca şi Oroftiana.
Autorităţile se aşteaptă ca apele Prutului să crească şi să producă pagube mult mai mari, deoarece prognozele arată ca viitura va fi de mărimea celei din 2008, care a produs inundaţii majore în localiăţile Baranca şi Rădăuţi Prut.
Aproximativ 200 de persoane din localităţile Baranca şi Rădăuţi Prut sunt evacuate de autorităţi.
În satul Baranca, comuna Hudeşti, 100 de persoane au fost înştiinţate să părăsească zona.
Pompierii, poliţiştii din comună, poliţiştii de frontieră şi membri ai serviciului voluntari pentru situaţii de urgenţă i-au ajutat să-şi adune lucrurile şi animalele şi să le ducă la locuinţele construite la sfârşitul anului 2008, într-o zonă fără risc de inundaţii.
Administraţia Naţională "Apele Române" anunţă că la staţia Oroftiana, Prutul înregistrează un nivel de 790 cm, cu 140 cm peste cota de pericol şi tendinţa este de creştere uşoară.
Cota prognozată la staţia Oroftiana este de 810 cm, faţă de 860 cm, cât s-a înregistrat în anul 2008.
Viitura se va propaga în următoarele ore pe sectorul Oroftiana-Rădăuţi Prut, la staţia Rădăuţi Prut fiind deja depăşita cota de atenţie, potrivit Administraţiei Naţionale "Apele Române".
Cota prognozata la staţia Rădăuţi-Prut este cu circa 50 cm mai mică decât cea din anul 2008.
Viitura formată pe râul Prut va fi atenuată în acumularea Stânca-Costeşti, acumulare care s-a comportat foarte bine din punct de vedere tehnic, mai precizează Administraţia Naţională "Apele Române".