Viitorul Tratatului START este deocamdată incert
Statele Unite condiționează prelungirea lui de aderarea Chinei. Rusia are propriile condiții.
26 Iunie 2020, 06:01
Viitorul Tratatului START este deocamdată incert. Statele Unite condiționează prelungirea lui de aderarea Chinei. Rusia are propriile condiții. Alexandr Beleavschi a urmărit ultimele declarații.
Reporter: Rusia este pregătită pentru posibilitatea ca Statele Unite să decidă să nu prelungească Tratatul START şi nu are intenția să îl salveze cu orice preț - a declarat astăzi viceministrul de externe Serghei Riabkov. Este primul comentariu al negociatorului rus după convorbirile de luni, de la Viena, cu Marshall Billingslea, reprezentantul special al președintelui Donald Trump. Tratatul ruso-american START privind reducerea armelor strategice a ofensive din 2011, care fixează pragul maxim al arsenalelor nucleare strategice ale celor două puteri, expiră în februrie anul viitor. El poate fi prelungit cu maximum cinci ani, ceea ce președintele Vladimir Putin i-a propus omologului său american Donald Trump, fără precondiţii și printr-o procedură simplificată.
Serghei Riabkov a menționat că la reuniunea de luni a reinterat această propunere părții americane, Rusia considerând Tratatul START reciproc avantajos și necesar ambelor pățrți, precum și un factor esențial al securității internaționale și stabilității strategice. Președintele Donald Trump, fără a răspunde la propunere a lui Putin, a lansat la rândul lui inițiativa unui tratat nuclear comprehensiv, cu participarea nu doar a Statelor Unite, și Rusiei, ci și a Chinei.
Beijingul a refuzat categoric, de mai multe ori, să se alăture neogicerilor ruse-americane, apreciind că arsenalul său nuclear nu se poate compara cu cel american sau rus. În același timp, Serghei Riabkov a dezminţit afirmaţiile din presă conform cărora preşedinte Trump ar dori ca Beijingul să adere la actualul Tratat START. În timp ce emisarul american a numit convorbirile cu Serghei Riabkov productive, ele pemiţând în opinia sa o mai bună înţelgere a poziţiilor reciproce, negociatorul rus a declarat că acestea nu au dus la o apropriere esenţială a poziţiilor ruse şi americane. În domeniul controlului armamentului, a sublinat viceministrul rus de externe, Rusia are propria-i agendă, ce nu corespunde că agenda americană.
La briefingul său de presă, după convorbirile cu Serghei Riabkov, relatează Kommersant, Marshall Billingslea nu a exclus totuşi că Statele Unite să prelungească Tratatul START pentru un timp, deci nu neapărat cu încă cinci ani, şi cu trei condiţii.
Prima este ca în acel moment să existe un acord de principiu privind tratatul multilateral sau trilateral, cu participarea obligatorie a Chinei, care să înlocuiască actualele tratate bilaterale. A doua condiţie - a spus Billingslea - este ca tratatul trilateral să acopere şi o serie de arme ruseşti, neincluse în tratatele actuale, în special armele nucleare tactice. Cea de-a treia condiţie este crearea unui sistem fiabil de verificare a acordului trilateral.