Viitorul relaţiilor NATO-Rusia după invazia din Ucraina
Viitorul relaţiilor NATO-Rusia după invazia din Ucraina, pe agenda reuniunii miniştrilor de externe ai Alianţei Nord-Atlantice.
Articol de Florin Lepădatu, 07 Aprilie 2022, 19:41
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - Viitorul relaţiilor NATO-Rusia după invazia din Ucraina s-a aflat astăzi pe agenda reuniunii miniştrilor de externe ai Alianţei Nord-Atlantice, unde şeful diplomaţiei ucrainiene Dmitro Kuleba a cerut în mod imperativ arme pentru lupta cu armata rusă, dar şi sancţiuni economice puternice şi eficiente împotriva maşinii ruse de război.
Transmite Oana Bâlă: ”Miniștrii de externe din țările membre NATO au convenit că noul concept strategic al Alianței Nord-Atlantice trebuie să ofere un răspuns privind modul de relaționare cu Rusia din viitor. Potrivit secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, conceptul strategic va fi finalizat pentru a fi adoptat la summitul de la Madrid din luna iunie. Oficialul NATO a vorbit și despre menținerea sprijinului pentru Ucraina, precum și despre presiunile asupra Rusiei pentru a înceta războiul.
Jens Stoltenberg: ”Am convenit că trebuie să ne consolidăm și să ne menținem sprijinul pentru Ucraina, astfel încât această țară să poată lupta împotriva invaziei Rusiei. Am convenit că trebuie să sprijinim și alți parteneri regionali aflați sub presiune și am decis, totodată, să intensificăm cooperarea cu partenerii noștrii din Asia-Pacific, deoarece criza are implicații globale. Sancțiunile introduse de aliații NATO și de partenerii noștri la adresa Rusiei sunt fără precedent. Trebuie să continuăm presiunea coordonată pentru a se putea ajunge la încheierea acestui război fără sens.”
România a fost reprezentată la reuniune de ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu, care a reiterat poziţia României cu privire la necesitatea de a construi o apărare mai puternică pentru a avea o descurajare mai eficace pe flancul estic, în special la Marea Neagră.”