Viitorul pensionarilor europeni, "în pericol"
Potrivit Cărţii Albe a Pensiilor, prezentată de Comisia Europeană, în 2060, raportul dintre persoanele active şi cele de peste 65 de ani va scădea la doi la unu, faţă de patru la unu cât era în 2008.
16 Februarie 2012, 20:11
Un nou avertisment vine de la Comisia Europeană cu privire la viitorul pensionarilor europeni.
De anul viitor, populaţia activă a Uniunii Europene va începe să scadă.
Estimările arată că în 2060, raportul dintre persoanele de vârstă activă şi cele de peste 65 de ani va scădea la doi la unu, faţă de patru la unu cât era în 2008.
Cartea Albă a Pensiilor prezentată de Comisia Europeană arată că presiunea asupra finanţelor publice şi riscul unor efecte sociale grave pentru viitorii pensionari sunt acutizate de actuala criză economică.
Speranţa oficialilor europeni este ca viitorii pensionari să aibă pensii adecvate şi sigure, iar una din soluţii e menţinerea în activitate pentru cât mai mult timp, dar şi asigurarea de locuri de muncă pentru toate generaţiile active.
Cartea Albă a Pensiilor, prezentată de comisarul pentru ocuparea forţei de muncă, afaceri sociale şi incluziune, László Andor, propune, printre altele, facilitarea integrării lucrătorilor în vârstă pe piaţa muncii.
Acest lucru ar putea fi făcut, de exemplu, prin solicitarea partenerilor sociali să adapteze în acest sens practicile la locul de muncă şi pe piaţa forţei de muncă sau prin utilizarea pentru integrarea vârstnicilor a banilor disponibili în fondul social european.
László Andor a precizat că "europenii trăiesc mai mult decât înainte, asta e o realizare, şi până în 2020, numărul de persoane cu vârste peste 60 de ani va creşte cu circa 20 de milioane. În paralel, numărul celor care lucrează va fi mai mic cu circa 6 milioane".
Astfel, "funcţionarea adecvată a sistemelor de pensii e o prioritate", a subliniat László Andor.
Un sfert din europeni trăiesc din pensie
Comisarul pentru piaţa muncii a evidenţiat sumele semnificative alocate sistemelor de pensii în cadrul cheltuielilor publice cu o medie de 10% din produsul intern brut.
Pensiile sunt în prezent principala sursă de venit pentru aproximativ un sfert din populaţia Uniunii.
Potrivit specialiştilor, dacă Europa nu produce rezultate în ceea ce priveşte oferirea de pensii decente în prezent şi în viitor, milioane de oameni se vor confrunta cu sărăcia la bătrâneţe.
În plus, Europa îmbătrâneşte, pentru că oamenii trăiesc mai mult şi au mai puţini copii.
Concret, Comisia Europeană propune dezvoltarea unor sisteme suplimentare de pensii private sau îmbunătăţirea siguranţei acestora.
Statele membre sunt încurajate să promoveze prelungirea vieţii profesionale prin corelarea vârstei de pensionare cu speranţa de viaţă, să restrângă accesul la pensionare anticipată şi să elimine decalajele în materie de pensii între bărbaţi şi femei.
Cartea Albă prezintă datele specifice fiecărui stat membru, cele mai recente reforme şi recomandările sau cerinţele din cadrul unor memorandumuri.
În cazul României, e menţionată reforma din 2010, iar numărul mare de condiţii din memorandumul de înţelegere pentru 2009-2011 este redus la doar o condiţie pentru perioada 2011-2013, aceasta este asigurarea de către România a sustenabilităţii pe termen lung a sistemului de pensii.