Videoconferinţă a liderilor din UE despre criza din Belarus
Cancelarul Germaniei, președintele francez și cel al Consiliului European au vorbit ieri la telefon cu președintele Rusiei, căruia i-au cerut să încurajeze dialogul.
19 August 2020, 07:33
Liderii din Uniunea Europeană discută astăzi, prin videoconferință, despre criza din Belarus, unde opozanții președintelui Aleksandr Lukașenko au manifestat din nou pentru schimbarea regimului, acuzat că a fraudat recentele alegeri prezidențiale.
Cancelarul Germaniei, președintele francez și cel al Consiliului European au vorbit ieri la telefon cu președintele Rusiei, căruia i-au cerut să încurajeze dialogul între puterea și opoziția de la Minsk.
Presa occidentală citează avertismentele europenilor împotriva unei intervenții militare a Kremlinului, în timp ce Vladimir Putin acuza amestecul unor state neprecizate, care ar încerca să destabilizeze situația politică din Belarus.
Putin l-a informat pe Lukaşenko despre discuţiile sale cu liderii europeni, convorbirea telefonică dintre cei doi fiind a treia, din ultimele patru zile. Pe acest fond, Aleksandr Lukașenko a declarat că unităţi ale armatei belaruse, în stare de alertă maximă, au fost desfăşurate la graniţele de vest ale ţării, ca reacţie la declaraţiile unor ţări şi lideri din Occident, a spus acesta, iar Ministerul belarus al Apărării a anunţat că la aceste acţiuni participă inclusiv aviaţia militară şi unităţi antiaeriene şi antirachetă.
Liderul de la Minsk a declarat, de asemenea, că vârful protestelor nu a fost depăşit, dar, în opinia sa, acţiunile interne şi externe sunt coordonate. Lukaşenko a acuzat opoziţia că încearcă să pună mâna pe putere.
Între timp, Comitetul de Coordonare al opoziţiei, înfiinţat în aceste zile în exil, a cerut din nou anularea alegerilor prezidenţiale şi organizarea unui scrutin nou şi corect.
Evenimentele din ultimele zile au relevat însă un element nou: fractura tot mai mare dintre Aleksandr Lukașenko şi electoratul său de bază, aşa cum o arată mişcările greviste de la marile întrerpinderi belaruse, inclusiv cele de calibru internaţional.
Un factor important în această ecuaţie va fi poziţia Moscovei. Kremlinul nu-l agreează pe Lukaşenko, dar pentru Rusia, Belarus are importanţă specială, ca membră a Uniunii Rusia-Belarus, Uniunii Economice Euroasiatice şi Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă.
(PH)