Victorie a presei din Grecia în procesul conturilor elveţiene
Avocaţii jurnalistului grec au susţinut că acuzaţiile sunt scandaloase şi că nimeni de pe lista cu posibilii evazionişti fiscali nu s-a plâns de încălcarea vieţii private.
Articol de Ioana Dogaru, 02 Noiembrie 2012, 09:54
Jurnalistul Costas Vaxevanis a fost achitat în procesul în care a fost acuzat de încălcarea dreptului la intimitate, după ce a publicat numele a două mii de greci cu conturi în băncile elveţiene, scrie BBC.
Avocaţii jurnalistului grec au susţinut că aceste acuzaţii sunt "scandaloase" şi că nimeni de pe lista cu posibilii evazionişti fiscali nu s-a plâns de încălcarea dreptului la viaţă privată.
După un proces de o zi, Costas Vaxevanis a fost găsit nevinovat.
Acesta a publicat lista în Hot Doc, săptămânalul pe care îl editează.
Potrivit BBC, câteva dintre persoanele a căror nume a apărut pe listă sunt personalităţi importante din Grecia, suspectate că ar fi folosit conturile elveţine pentru evaziuni fiscale.
Povestea listei pierdute
Potrivit oficialilor eleni, lista a fost trimisă de un fost angajat al băncii HSBC.
Această listă ar fi ajuns şi la şefa FMI, Christine Lagarde pe vremea când aceasta era ministru francez de finanţe.
Se pare că şefa FMI ar fi înmânat lista autorităţilor elene dar acestea nu au luat nicio măsură.
Potrivit BBC, între cei menţionaţi pe listă se numără şi politicieni sau oameni de afaceri, ceea ce a stârnit furia populaţiei de rând afectată de măsurile dure de austeritate.
Costas Vaxevanis şi-a motivat gestul spunând că este jurnalist şi este datoria ziariştilor să spună adevărul despre oameni.
"Ultimele trei guverne au minţit şi şi-au bătut joc de populaţie cu aceste liste. Aveau datoria să le transmită parlamentului sau sistemului juridic. Nu au făcut acest lucru, de aceea ar trebui închişi", a declarat Costas Vaxevanis.
Jurnalistul a fost arestat duminică şi eliberat mai târziu, în aceeaşi zi. El acuză statul elen de ipocrizie şi afirmă că justiţia este subordonată unui sistem politic corupt.
Egali în faţa fiscului, dar nu chiar
A devenit tot mai evident că nu toţi grecii sunt egali în faţa taxelor, informează Der Spiegel.
În timp ce Atena se pregăteşte de un nou val de măsuri de austeritate, venitul unei familii elene s-a înjumătăţit.
În acelaşi timp, proprietarii de iahturi sunt protejaţi de lege când vine vorba de plătit taxe. Aceştia încearcă din răsputeri să îşi păstreze acest statut în pofida crizei.
Potrivit unui studiu realizat recent, cu datele de la o bancă mare din Grecia, 7 din 10 greci care desfăşoară activităţi independente nu îşi declară în totalitate veniturile.
Din această cauză nu este surprinzător că numărul de greci care îşi declară veniturile de peste 500.000 euro pe an este de 200.
Din 5000 de cazuri de potenţiale evaziuni fiscale, doar 334 au fost rezolvate concludent.