Victoria lui Rouhani "primită cu prudenţă" în Israel
Preşedintele ales în Iran a fost preselecţionat de ayatollahul Khamenei, care a descalificat alţi candidaţi care nu corespund vederilor sale extremiste, spune un oficial israelian.
16 Iunie 2013, 14:04
Statele Unite şi unele puteri europene şi-au exprimat speranţa că, odată cu alegerea Hassan Rouhani ca preşedinte al Iranului, s-ar putea debloca negocierile în privinţa programului nuclear iranian, despre care există suspiciuni că ar urmări obţinerea de arme nucleare.
Hassan Rouhani, considerat a fi un moderat, a câştigat alegerile prezidenţiale din primul tur, însă criticii regimului de la Teheran au observat că liderii religioşi ai ţării au interzis candidatura a sute de persoane.
Monarhiilor sunnite din Golful Persic, îngrijorate de influenţa crescândă a Iranului în regiune, par a fi sceptice cu privire la schimbarea politicilor iraniene.
Şi în Israel, care şi-a manifestat în repetate rânduri îngrijorarea cu privire la programul nuclear iranian, victoria lui Rohani a fost primită cu prudenţă.
Yigal Palmor, purtător de cuvânt al ministerului israelian de externe, arată că preşedintele ales în Iran a fost preselecţionat de ayatollahul Khamenei, care a descalificat alţi candidaţi care nu corespund vederilor sale extremiste.
Programul nuclear al Iranului a fost determinat până în prezent de Khamenei, nu de preşedintele Iranului.
După alegeri, Iranul va continua să fie judecat prin acţiunile regimului de la Teheran în domeniul nuclear, căci şi în chestiunea terorismului, victoria lui Rouhani, considerat relativ moderat, este privită cu prudenţă şi de Occident.
Faptul că milioane de persoane au votat pentru Rouhani este o urmare a sancţiunilor economice impuse de Occident regimului de la Teheran şi datorită situaţiei economice dezastruoase din Iran.
Pe de altă parte, regimul ayatollahilor şi gărzile islamice revoluţionare au tras învăţăminte în urma tulburărilor după alegerile din 2009.
Analiştii apreciază că tabăra reformistă şi susţinătorii mişcării conservatoare preferă îmbunătăţirea situaţiei economice prin ridicarea sancţiunilor şi asta ar fi de preferat în locul îmbogăţirii uraniului.