Victimele deportărilor sunt comemorate la Chişinău
În urmă cu 69 de ani aproape 23.000 de români din Basarabia au fost deportaţi în Siberia de către autorităţile staliniste. Supravieţuitorii au putut reveni acasă doar după moartea lui Stalin.
Articol de Lina Grâu, Chişinău, 13 Iunie 2010, 08:17
La Chişinău sunt comemorate victimele deportărilor staliniste.
Mitingul programat în cursul dimineţii de duminică, în Piaţa Marii Adunări Naţionale, va fi urmat de un marş prin centrul oraşului, care se va încheia în faţa gării.
Din acest loc, în urmă cu 69 de ani, deportaţii au fost încărcaţi în vagoane de marfă şi trimişi în Siberia.
Calvarul celor aproape 23.000 de români din Basarabia a început în noaptea spre 13 iunie 1941, când familii întregi, inclusiv femeile şi copiii nou născuţi, au fost ridicate de la casele lor şi încărcate în marfare, între 70 şi 100 de persoane într-un vagon, pentru un drum care a durat peste trei săptămâni. 3.500 de bărbaţi au fost trimişi în lagăre de concentrare.
Pe listele celor supuşi deportărilor staliniste au fost incluşi: intelectualii, învăţătorii, angajaţii administraţiei româneşit de până în 1940, preoţimea, dar şi ţăranii înstăriţi. Între 1941 şi 1951, în Basarabia au avut loc patru valuri de deportări, fiind ridicaţi şi duşi în Siberia peste 60.000 de oameni.
Cei care au supravieţuit acestui calvar au putut reveni acasă doar după moartea lui Stalin, în 1953.
În Republica Moldova nu există o statistică oficială a celor decedaţi în urma deportărilor și nici o evaluare a averilor lăsate în urmă.
O parte dintre deportaţi au fost reabilităţi, dar nici până în prezent aceştia nu se consideră repuşi în drepturi.